İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Şube Müdürü Dr. Dilara Görçiz, Türkiye'de de İstanbul'da da bebek ölümünün ilk sebebinin prematürite olduğunu, ikinci sırada da konjenital anomalilerin geldiğini bildirdi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı"nda AA muhabirine bilgi veren Görçiz, Sağlık Bakanlığının bu konuda önemli çalışmalar yürüttüğünü ve ölüm oranlarının azalmaya başladığını söyledi.
Görçiz, çalıştayın, bebek ölümlerini önlemek adına neler yapılabileceğine ilişkin gerçekleştirildiğini anlatarak, bu anlamda da Sağlık Bakanlığınca yürütülen bazı programlar olduğunu söyledi.
Yenidoğan canlandırma, yenidoğan yoğun bakım programlarının yanı sıra, bebek ölümlerini izleme sisteminin bu programlardan biri olduğunu aktaran Görçiz, şöyle devam etti:
"Bu sistem ölüm bildirim sistemi üzerinden bebeklerin tespit edilip, daha sonra dosya bazında bebeğin ve annenin geçmişi çeşitli hastanelerden toplanarak oluşturuluyor. Sonrasında da bu dosyalar toplandıktan sonra bebek ölümleri kurulan komisyonlar aracılığıyla tek tek inceleniyor. Daha sonra bunu bilgi sistemine aktarıyoruz ve analiz edip, inceliyoruz. Bu bebeklerle ilgili neler yapılabilir, bu ölümler önlenebilir miydi bunları tartışacağız. Bu anlamda Türkiye'de de İstanbul'da da bebek ölümünün ilk sebebi prematürite. İkinci sırada da genelde konjenital anomali geliyor. Bunlar zaten genelde önlenemez ölümler. Türkiye'de 2005 öncesine dair çok sağlıklı kayıt sistemi yok. 2005'ten veri formlar oluşturuldu. Türkiye'de 2015'te bebek ölüm hızı binde 10'larda. İstanbul'da ise binde 8'lerde. Türkiye'nin altında seyrediyor. Yıllar içinde de hep böyle. Biz bunu gelişmiş ülke düzeyi olan binde 5'lere çekmeye çalışıyoruz. Bunun adına da çeşitli hizmetler veriliyor."
AA