Turktime

Asur tarihine ışık tutan kitap raflarda

Tekfen Vakfı’nın binlerce yıllık Asur tarihini aydınlatan Ziyaret Tepe Kazısı’nın kitabı yayımlandı.
ABONE OL
Abone Ol
Asur tarihine ışık tutan kitap raflarda
Haberler / Kültür
17 Mart 2017 Cuma 16:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tekfen Vakfı tarafından yıllarca desteklenen, Asur İmparatorluğu'nun Dicle bölgesindeki eyalet merkezlerinden biri olan Tuşhan'ın M.Ö. 8 yüzyıla ait kalıntılarına ev sahipliği yapan Ziyaret Tepe kazı çalışmalarını konu alan kitap, evrensel tarihimize ışık tutmak ve topraklarımızın kültürel zenginliğini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla raflardaki yerini aldı.
‘Ziyaret Tepe – Asur İmparatorluğu'nun Anadolu Sınırlarını Keşfederken’ ismiyle yayımlanan kitabın basın buluşmasına; yazarlarından ve Cambridge Üniversitesi'nden Dr. John MacGinnis, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu ve Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat ev sahipliği yaptı. Kitap, Tuşhan şehrinin gündelik yaşantısını, bir kazının A'dan Z'ye bileşenlerini ve öyküsünü yüzlerce fotoğraf ve uzman arkeologlar tarafından kaleme alınan metinlerle gözler önüne seriyor.

kazi2

“Bu kitap, sizi o zamana dek dünyanın gördüğü en büyük imparatorluk olan Asur İmparatorluğu'nun eyalet başkentlerinden birini keşfetmeye Tuşhan'a davet ediyor. Burada yaptığımız 18 yıllık çalışma sonucunda; bir yandan valinin sarayı, seçkinlerin konutları, erlerin kışlaları gibi yapıları ortaya çıkarırken, diğer yandan da imparatorluğun M.Ö. 9. yüzyılın başlarındaki genişlemesinden çöküşüne kadarki bütün tarihinin izini sürdük. Ortaya çıkan pek çok olağanüstü buluntu arasında daha önce bilmediğimiz ancak bundan 2500 yıl önce konuşulan bir dilin varlığına işaret eden, çivi yazısıyla yazılmış bir kil tablet de bulduk. Sarayda bulduğumuz tablette Tuşhan'a getirilen 60 kadının bildiğimiz herhangi bir dile ait olmayan isimleri yazılıydı”

Sözcü

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime