Turktime

Akdamar Adası'nda tavşan krizi! "Bitki örtüsünü yok ediyorlar"

Akdamar Adası, tarihi Ermeni Kilisesi ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ancak adanın bu sessiz huzuru, yıllar önce bırakılan tavşanlar nedeniyle ciddi bir tehdit altında.
ABONE OL
Abone Ol
Akdamar Adası'nda tavşan krizi!
Haberler / Güncel
22 Ağustos 2024 Perşembe 13:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Van Gölü'nün göz alıcı manzarasında yer alan Akdamar Adası, tarihi Ermeni Kilisesi ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ancak adanın bu sessiz huzuru, yıllar önce bırakılan tavşanlar nedeniyle ciddi bir tehdit altında.

HEM TARİHİ YAPIYA HEM BİTKİ ÖRTÜSÜNE ZARAR VERİYORLAR
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün 2015 yılında başlattığı çalışmalara rağmen, hızla üreyen tavşanlar adada açtıkları oyuklarla hem tarihi yapıya hem de bitki örtüsüne zarar veriyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Alp, adanın tarihi ve doğal dokusunun korunması için acil önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

2015 yılında adaya 50 tuzak kafesi yerleştirilip, tavşanları avlaması için de 4 puhu kuşu bırakıldı. O dönem toplanan belli sayıdaki tavşanlar başka bir bölgede doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Ancak yapılan çalışma kısa sürdü.

'HIZLI BİR ŞEKİLDE ÜRÜYORLAR'
Hızla üreyen ve sayıları her geçen gün artan tavşanlar, adanın her tarafına oyuklar açıp tarihi yapılar için risk oluşturmaya devam ediyor. Prof. Dr. Alp, Akdamar Adası'nın Anadolu topraklarının önemli tarihi ve kültürel hazinelerinden biri olduğunu söyledi.

Adaya gelen ziyaretçilerin hem tarih hem kültür hem de doğayı tüm yönleriyle görme fırsatı bulduklarını anlatan Prof. Dr. Alp, "Oraya bilinçsiz bir şekilde getirilen tavşanlar o adaya ciddi tahribat vermektedir. Özellikle hızlı bir şekilde ürüyorlar ve bu üremenin sonucunda buradaki bitki örtüsünü yok ediyorlar. Dolayısıyla bizim hızlı bir şekilde Akdamar Adası'nda bilinçsizce bırakılan tavşanları toplatmamız gerekiyor. Daha sonrada bir onarım projesiyle onarmak gerekiyor. Çünkü ada tahribata maruz kaldı. Sonrasında insanların keyif alacağı şekilde tekrar düzenlemek gerekiyor" diye konuştu.

Tavşanların toplatılması ile ilgili daha önce hazırlanan projeye değinen Alp, "Tavşanlar hem adanın kuyusunu kazıyor hem de değerini düşürüyor. Bununla ilgili daha önce projeler hazırlandı ama sona gelinmedi ve tekrar başa dönüyoruz. Şu anda Akdamar Adası girdabın içinde ve yavaş yavaş batıyor." dedi.

Acilen tavşanların toplatılması gerektiğini söyleyen Alp, "Kiliseye 2 şekilde büyük zarar veriyorlar. Birincisi hızlı bir şekilde üredikleri için yuva yapmaya çalışıyorlar. Yuva için galeriler açıyorlar. Açtıkları galerilerle kilisenin temellerini oymuş oluyorlar. İkincisi bitki örtüsünü tüketiyorlar.

Orada Cumhuriyet öncesinden kalan bağlar vardı, hiç bağ kalmadı. Bu da bir tahribat yani artık o kültürü göremeyeceksiniz. Hem bitki örtüsüne hem de açtıkları galerilerle temellerine zarar veriyorlar. Akdamar Adası artık çok ciddi risk altında. Acilen bu tavşanları son tavşan kalmayıncaya kadar toplatmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Turktime