Turktime

ABD sinemalarından Trump'a 1984'lü tepki

ABD'de ülke çapında yaklaşık 90 sinema salonu, Başkan Donald Trump'ı protesto etmek için yazar George Orwell'in '1984' adlı romanından uyarlanan filmi gösterime sunacaklarını açıkladı.
ABONE OL
Abone Ol
ABD sinemalarından Trump'a 1984'lü tepki
Haberler / Kültür
22 Şubat 2017 Çarşamba 19:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sinema salonları, yönetmen Michael Radford'un kitaptan uyarladığı filmi 4 Nisan günü gösterime sokmayı planlıyor. Amerikan Birleşik Sinemalar (USC) kuruluşunun organize ettiği etkinlik, ülkenin 34 eyaletinde, 79 kentte bulunan toplam 90 sinemada düzenlenecek.

Radford'un çektiği film, romanın geçtiği döneme uygun olarak 1984 yılında yayınlanmıştı.

Baş karakter Winston Smith'i canlandıran aktör John Hurt, filmde baskıcı bir rejimde gündelik hayata dair izlenimlerini gizli bir günlükte belgeliyor. Filmin sinemalarda 4 Nisan'da gösterilecek olması, filmde baş karakterin günlüğünü o tarihte tutmaya başlamasıyla ilgili.

USC, yaptığı açıklamada, '1984' distopyasının yeni Washington yönetiminin karakteriyle örtüştüğünü savundu: "Orwell'in tasvir ettiği, kendi gerçeklerini üreten, topyekün bir itaat talep eden ve yabancı düşmanlarını şeytanlaştıran bir hükümet, bundan daha zamanına uygun olamazdı." 

USC, etkinliğin amacını bu sözlerle açıkladı: "Girişim, sinema salonlarını temel ilkelerimize sahip çıkmaya çağırıyor: İfade özgürlüğü, insanlara saygı ve 'alternatif gerçekler' diye bir şeyin var olmadığına dair hakikatı savunmak."

Trump yönetiminin Amerikan Ulusal Sanat Vakfı'na yapılan finansmanı kesmeyi planladığının da kaydedildiği açıklamada, bu adımın 'ifade özgürlüğü ve yaratıcı ifadeye yönelik bir saldırı' olarak nitelendirildi.

Etkinliğe katılan sinemalar, elde edilecek gelirin bir kısmını ya yerel hayır kuruluşlarına bağışlayacak, ya da gelecekte oluşturulacak eğitim ve toplumla ilgili projelerin finansmanına harcayacak.

Donald Trump'ın başkanlık görevini Barack Obama'dan devralmasının ardından, distopik roman '1984' ABD'de çok satan kitaplar listesinde zirveye yerleşmişti. Kitabın bir tiyatro uyarlamasının da haziran'da Los Angeles ve İngiltere'de sahnelenmesi planlanıyor.


Sputnik

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime