Turktime

ABD'den veri geldi, altın sert yükseldi

ABD'de haziran enflasyonunun beklentilerin altında kalmasıyla Fed'in faiz artırım beklentileri zayıfladı; bu gelişme altın fiyatını 4 bin 102 dolara, gümüşü ise 59,65 dolara taşıdı.
ABONE OL
Abone Ol
ABD'den veri geldi, altın sert yükseldi
Haberler / Ekonomi
14 Temmuz 2026 Salı 17:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
X'te Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Whatsapp'ta Paylaş
E-posta ile Paylaş

ABD'de haziran enflasyonunun beklentilerin altında kalmasıyla Fed'in faiz artırım beklentileri zayıfladı; bu gelişme altın fiyatını 4 bin 102 dolara, gümüşü ise 59,65 dolara taşıdı.

ABD ENFLASYONUNDA NİSAN 2020'DEN BU YANA EN SERT AYLIK GERİLEME

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziran ayında aylık bazda yüzde 0,4 oranında azalırken, yıllık bazda yüzde 3,5 artış kaydederek beklentilerin altında kaldı. Mayıs ayında yüzde 4,2 olan yıllık enflasyonun haziranda yüzde 3,8 seviyesine gerileyeceği öngörülüyordu. Aylık bazda yaşanan yüzde 0,4'lük azalış, Nisan 2020'den bu yana kaydedilen en yüksek düşüş olarak verilere yansıdı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ise haziranda TÜFE'nin yüzde 0,1 gerileyeceği yönündeydi. Enflasyondaki bu düşüşte, ABD ile İran arasında imzalanan mutabakat zaptı sonrasında petrol ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan gerileme belirleyici oldu; ancak temmuz ayı itibarıyla çatışma sürecine geri dönüldü.

FED FAİZ BEKLENTİLERİ ZAYIFLADI: ALTIN VE GÜMÜŞ FİYATLARI DEĞER KAZANDI

Mayıs ayında yüzde 2,9 olan yıllık çekirdek enflasyon, haziranda yüzde 2,6 seviyesine indi. Mayıs ayında aylık yüzde 0,2 artış gösteren ve haziranda da aynı oranda yükselmesi beklenen aylık çekirdek TÜFE ise haziranda değişim göstermedi. Açıklanan veriler doğrultusunda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımı yapacağına yönelik beklentiler zayıfladı. Bu durum ABD dolarının gerilemesine ve tahvil faizlerinin düşmesine yol açarken, değerli metallere olan talebi artırdı. Veri sonrası ons altın fiyatı yüzde 2'nin üzerinde değer kazanarak 4 bin 102 dolar seviyesine ulaştı. Ons gümüş fiyatı ise yüzde 3'e yakın bir artışla 59,65 dolara kadar yükseldi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2026 Turktime