Turktime

28 Şubat Davası hükümlüsü emekli generaller tahliye edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın af kararıyla 28 Şubat Davası hükümlüleri Çetin Doğan Buca Kırıklar Cezaevi’nden Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak ise Sincan Cezaevi'nden tahliye edildi.
ABONE OL
Abone Ol
28 Şubat Davası hükümlüsü emekli generaller tahliye edildi
Haberler / Güncel
17 Mayıs 2024 Cuma 16:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla, 28 Şubat davasında hüküm giymiş olan dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan (83), emekli Orgeneral Fevzi Türkeri (82), emekli Korgeneral Yıldırım Türker (82), emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak (78), emekli Orgeneral Çevik Bir (85), emekli Tümgeneral Erol Özkasnak (77), Aydan Erol'un aralarında bulunduğu 14 hükümlünün kalan cezaları sürekli hastalık ve kocama hali nedeniyle kaldırıldı.

Af kararının ardından Çetin Doğan, tutuklu bulunduğu Buca Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak Sincan Cezaevi'nden tahliye edildi.

Cezaevinden tahliye edilmelerinin ardından kendilerini bekleyen aileleri ve yakınlarınca karşılanan hükümlüler, aile fertlerine sarılarak hasret giderdi.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Erol Özkasnak, "Torunumu, eşimi, çocuklarımı gördüğüm için çok mutluyum" dedi.

Sağlık durumunun sorulması üzerine ise, "İdare ediyorum, Tanrı biliyor. Uzun bir süreçti. Beni karşılayanlara teşekkür ediyorum. Siz olmasaydınız (basın mensupları) biz daha çok kalırdık burada." ifadelerini kullandı.

'ÇOK MUTLUYUZ AMA ÜZGÜNÜZ DE'
Emekli Korgeneral Yıldırım Türker de tahliye sonrası duygularını paylaşarak, "Çok mutluyuz ama çok üzgünüz de. Burada sağlığımızı muhafaza edebilmek için gayret gösterdik çünkü çok büyük sorunlarımız var. Ben 83 yaşındayım." dedi.

'TAMAMEN BİR KUMPASIN İÇERİSİNDEYDİK'
Cevat Temel Özkaynak ise, "Bir sene geç de olsa çıktığımıza memnunuz. Başta CHP Genel Başkanı Özgür Özel olmak üzere bizi ziyarete gelen milletvekillerine, basına, muhabirlere teşekkür ediyoruz. Sağlık durumum iyi değil. Böbrek hastasıyım, kalp, şeker, yüksek tansiyon rahatsızlığım var. Birlikte çalıştığım insanları gördüğümde çok memnun olduk. Bazı arkadaşlarımız var ki şu andaki silahlı kuvvetler ve başındaki kişiler, vefayı İstanbul’da bir semt olarak görüyorlar. Şu anki Türk Silahlı Kuvvetleri tek bir telefon, mektup bile göndermedi, bize sahip çıkmadı. Bir suçumuz yok. Tamamen bir kumpasın içerisindeydik." şeklinde ifade etti.

28 ŞUBAT DAVASI HAKKINDA
2 Eylül 2013'te başlayan 28 Şubat Davası'nda 103 sanık, 28 Şubat sürecinde "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak"la suçlanmıştı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2018'de 103 sanıktan 21'i hakkında müebbet hapis cezası verdi. 68 sanık beraat etti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, 4 sanık için de hayatlarını kaybetmiş olmaları nedeniyle dava düşürülmüştü.

Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 26 Mayıs 2020'de temyiz süreci devam ederken hayatını kaybetmişti.

Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, 9 Temmuz 2021'de 14 sanık (Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker) hakkında verilen müebbet hapis cezalarını onamıştı.

Davada hüküm giyen emekli generallerin rütbeleri Genelkurmay Başkanlığı'nın kararıyla sökülmüştü.

Vural Avar, 22 Aralık 2022'de tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi'nde demans hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Çevik Bir, Çetin Saner, Aydan Erol, İlhan Kılıç ve Kenan Deniz de sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mart 2023’te emekli orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli korgeneral Hakkı Kılınç ve emekli tuğgeneral İdris Koralp’in kalan cezalarını sağlık sorunları nedeniyle affetmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime