Turktime

2024 hububat alım fiyatları belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı.
ABONE OL
Abone Ol
2024 hububat alım fiyatları belli oldu
Haberler / Ekonomi
7 Haziran 2024 Cuma 10:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat alım fiyatlarını ve destek ödemelerini açıkladı. TMO'nun belirlediği yeni fiyatlar kapsamında makarnalık buğdayın ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğdayın ton başına 9 bin 250 lira ve arpanın ton başına 7 bin 250 lira olarak ödeme yapılacak. Bakanlık ayrıca, çiftçilere yönelik fark ödemesi desteklerini de duyurdu. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere, buğday için ton başına 1.750 lira, arpa için ise ton başına 750 lira fark ödemesi yapılacak.

HUBUBAT ALIM FİYATLARI VE DESTEK ÖDEMELERİ
TMO'nun 2024 yılı için belirlediği hububat alım fiyatları, makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 lira ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklandı. Bu fiyatların yanında, çiftçilere ton başına 1.750 liraya kadar buğday ve 750 liraya kadar arpa için fark ödemesi desteği verilecek. Bu destek ödemeleriyle birlikte üreticilerin eline ton başına makarnalık buğdayda 11 bin 750 lira, ekmeklik buğdayda 11 bin lira ve arpada 8 bin lira geçmesi hedefleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK'in 2024 yılı bitkisel üretimine yönelik 1. Tahmin verilerini açıkladı. Bu verilere göre, hububat üretiminde geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4'lük bir azalış bekleniyor. Buğday üretiminin ise yüzde 4,5 azalarak 21 milyon ton seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Ülke genelinde hububat hasadı şu anda yaklaşık yüzde 5 oranında tamamlanmış durumda.

DEPOLAMA VE ALIM SÜRECİ
Bakanlık, 14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilere depolama imkânı sağlamak amacıyla TMO'ya ürün teslim alımına başlandığını duyurdu. Piyasaların yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, TMO'nun hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerinin açıklanmasına bu süreçte karar verildiği belirtildi. Ürün bedeli ödemelerinin 45 gün içinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yatırılacağı açıklandı.

TİCARET VE İHRACAT TEDBİRLERİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğundan kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmemesi, ihracat için gerekli hammadde tedarikinin yurt içi üretimden karşılanması ve üretici lehine piyasa istikrarının sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı ile birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alındığını açıkladı. Bu tedbirler kapsamında, 2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakıldı. Ayrıca, ekmeklik ve makarnalık buğday ile arpa ve bunların kırıkları dahil ihracat, TMO'dan uygunluk almak şartıyla kontrollü olarak serbest bırakıldı.

İTHALATIN DURDURULMASI
Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı, 21 Haziran 2024 tarihinden geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durduruldu. Bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre, bu durdurma işlemi daha ileri bir tarihe de ötelenebilecek.

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "2024 mahsulü hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri belirlenmiştir. Buğday ve arpa üreticilerine verilecek desteklerle birlikte üreticilerimizin eline daha fazla gelir geçmesi sağlanacaktır. Tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime