Turktime

'Beyaz elmasta' hasat başladı

Coğrafi işaretli meşhur Sakarya bal kabağında hasat başladı. Üreticinin ‘beyaz elmas’ dediği bal kabakları yurt dışına da satılıyor. Tarlada 6 liraya satılan kabak, marketlerde 12-13 TL, pazarlarda ise 15 ile 20 lira arasında alıcı buluyor.
ABONE OL
Abone Ol
'Beyaz elmasta' hasat başladı
Haberler / Ekonomi
29 Ekim 2023 Pazar 10:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye’de kabak denilince ilk akla gelen Sakarya’da bal kabağının hasadı başladı. Şehrin önemli tarım ürünlerinden biri olan ve ekiminin ardından uzun bir yolculuk sonrasında sofralara ulaşan coğrafi işaret tesciline sahip bal kabağı damakları şenlendiriyor. Lezzeti ve büyüklüğüyle ön plana çıkan kabaklar yurt dışına da ihraç ediliyor.

ÇORBADAN TATLIYA BİRÇOK ÜRÜNLE SOFRALARI SÜSLÜYOR

Ekimi, özenle seçilmiş çekirdeklerden yapılan bal kabakları, lezzeti ve büyüklüğüyle ön plana çıkıyor. Bin bir zahmetle yetiştirilen ve ‘beyaz elmas’ olarak da adlandırılan kabakların tarlalardan, sofralara yolculukları başladı. Ekildikten yaklaşık 6 ay sonra tarlalardan kesilen kabaklar, olgunlaşması için bir süre bekletiliyor. Ardından römorklara yüklenen kabaklar önce depolara, daha sonrasında da satış yerlerine ulaşıyor. Usta ellerden geçtikten sonra tatlısıyla damakları şenlendiren; çorba, lokum, marmelat ve reçel çeşitleri ile de sofraları süsleyen kabaklar, yurt dışına da ihraç ediliyor.

YURT DIŞINA DA GÖNDERİLİYOR

Sakarya’da, yıllık ortalama 10-12 bin ton kabak üretimi gerçekleştirildiğini söyleyen Salih Özmen, “Sakarya’da yıllık ortalama 3 bin dönüm alana kabak ekiliyor. Yıllık 10-12 bin ton kabak üretimimiz oluyor. İstanbul, Bursa, Ankara gibi büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerine sevkiyatlarımızı gerçekleştiriyoruz. Yurt dışına da ihracat yapıyoruz, özellikle Almanya ve İtalya’ya gönderiyoruz. Bazen İngiltere’den de isteniliyor. Türkiye’nin en güzel kabağı şehrimizden çıkıyor. Farklı illerde de ekiliyor fakat Adapazarı kabağının lezzetine hiçbiri erişemiyor” şeklinde konuştu.

“KİLOSU TARLADAN 6-7 LİRAYA ÇIKIYOR”

Özmen, “Toptancı ve tüccarın nakliye ve farklı maliyetleri var onlardan dolayı pazar ile marketlerde bu fiyat yükseliyor. Marketlerde 12-13 TL, pazarlarda ise 15 ile 20 lira arasında değişiyor fiyatlar. Tarlada 6 lira, pazarda 15-20 lira nasıl böyle olabiliyor diye yakınıyor vatandaşlar. Kabağın, tarladan pazara nakliyatı esnasında fiyat farkı oluşuyor. Bu ürün çürüyebiliyor ve çürüyen kısımlarını esnaflar keserek mecburen çöpe atıyor. Bazı durumlarda aldığı 50 kilogram ürünün 25 kilogramını satabiliyor bu sebeplerle fiyat farklı oluşuyor” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime