Turktime

Herkes 8 saat mi uyumalı?

Uyku uzmanı Dr. Neil Stanley’e göre, herkes gece sekiz saat uykuya ihtiyaç duymuyor, sadece vücudunuzu dinlemelisiniz. Yani “8 saat uyumanız gerekiyor” uyku masallarından sadece biri.
ABONE OL
Abone Ol
Herkes 8 saat mi uyumalı?
Haberler / Sağlık
10 Şubat 2018 Cumartesi 14:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Uykuyla ilgili yanlış bilinenleri Independent gazetesine anlatan Dr. Neil Stenley'in açıklamaları şöyle...

Herkesin günde 8 saat uykuya ihtiyacı var: Uyku ihtiyacı genetik olarak belirlenmiştir. Sekiz saat uyumak ideal değil, ortalamadır. İhtiyacınız olan uyku süresi gün boyunca uyanık ve odaklanmış olmanızı sağlayan miktardır. Gün boyunca uykulu hissediyorsanız, büyük olasılıkla gece boyunca yaşadığınız uyku kalitesinde bir sorun var.

Zihninizi meşgul tutmak sizi uykudan uzaklaştırır: Uykuya dalmak için üç şeye ihtiyacınız var: Rahat bir vücut, uyumak için elverişli bir yatak odası ve en önemlisi sessiz bir zihin. Zihniniz meşgulse uyku moduna geçemezsiniz ancak yavaşlatırsanız uyursunuz. Bunu yapmanın sihirli bir yolu yok, sizin için neyin işe yaradığını bulmanız gerekiyor. Örneğin sıcak bir duş, papatya çayı, aromaterapi ya da Pink Floyd dinlemek gibi...

Uyumadan önce kahve içerseniz gece boyunca gözünüzü kapatamazsınız: Bazı kişiler kafenin etkisine karşı çok hassastır, onların yatmaya yakın kafeinli içecek içmemelerini öneriyorum. Ancak bu konuda altın bir kural yok, vücudunuzu dinleyin. Mesela 40 yıldır her akşam iki fincan kahve içiyor da son dönemde uyku sorununuz başladıysa bunun nedeni kesinlikle kahve değildir.

Yaşlanınca daha az uykuya ihtiyaç duyarız: Uyku gereksinimi 20’li yaşların başlarında düzeliyor ve yaşlandıkça değişmiyor. Yaşla değişme, ihtiyacımız olan uykuyu alma kabiliyetimizdir. Yaşlıyken uykumuz hafif ve daha serinletici oluyor, bu yüzden gece daha kolay uyanıyorsunuz. Bir kez uyandıysanız uykunuza dönmek için zorlanıyorsunuz.
Yatmadan önce egzersiz yapmak uyku moduna geçirmenizi engeller: Akşamları egzersiz yapmak olumlu veya olumsuz olarak uyuma yeteneğinizi etkilemez.

Gençlerin yetişkinlerden daha fazla uykuya ihtiyacı var: Gençler daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar çünkü ergenlik yaşıyorlar, bu da büyük fiziksel ve duygusal değişikliklere neden oluyor. İşte bu süreçte uyku önemli.

Uykusuzluğunuzu telafi edebiliriz: Haftada bir gece kötü uyku uyuduysanız bunu ertesi gece telafi edebilirsiniz. Ama hafta boyunca sürekli bir şekilde dinlenemiyorsanız, hafta sonları uyumak suretiyle bunu gideremezsiniz. Uyuyamadığınız saatlerin hiçbirini geri alamazsınız.

Uyku pozisyonunuz kişiliğiniz hakkında bilgi verir: Gece boyunca 12-20 büyük pozisyon değişikliği yaparak uyumaya çalıştığınızda uykuya daldığınız konum ve uyandığınız konum, uyuduğunuz konum anlamına gelmez. Bu nedenle uyku pozisyonunuzla kişiliğiniz arasında hiçbir ilişki yok.

Mavi ışıktan kaçınmak uyumanıza yardım eder: Yatmadan önce akıllı telefonlar, tabletler vb. tarafından üretilen mavi ışığa maruz kalmak, ertesi gün uykuyu bozup gündüz uyuklamaya neden olur. Bununla birlikte, parlak ışık benzer etkilere sahiptir. Dolayısıyla uyku öncesi en az 30 dakika boyunca tüm ekranlardan kaçınmanız öneriliyor.

(Kaynak: Karar)
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime