Turktime

Karatay diyeti nasıl yapılır?

Karatay diyeti Prof. Dr. Canan Karatay tarafından hazırlanmış oldukça sağlıklı ve olumlu sonuçlar veren bir diyettir.
ABONE OL
Abone Ol
Karatay diyeti nasıl yapılır?
Haberler / Sağlık
10 Şubat 2018 Cumartesi 10:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Canan Karatay diyeti yapanlara ekmek ve şeker kesinlikle yasak. Bu besinlerib tatlı zehir olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay bunların en çok şişmanlatan besinler olduğunu da belirtiyor. Karatay diyetinde günün en önemli öğünü protein ve kalori açısından yüksek besinlerden oluşan Karatay kahvaltısı olarak kabul görüyor. 

Canan Karatay diyeti ile hedeflenen vücudun enerji düzeyinden sorumlu leptin hormonunu kontrol altına alarak insülin direncini kırmak, Karaciğerdeki yağlanmayı engellemek ve göbek bölgesindeki yağlanmanın önüne geçmektir. 

Et, balık, yumurta, tereyağı, süt, peynir, yoğurt, sebze, meyve, bakliyat, turşu, ceviz, fındık, badem ve yerfıstığı gibi Karatay diyetinin temelini oluşturan besinlerle beslenilir. 

Canan Karaty diyeti sağlıklı yağlar, protein kaynakları ve bazı karbonhidratlardan oluşur. Prof Dr. Canan Karatay'ın verdiği önerileri birebir uygularsak kısa sürede kilolarımız dan kurtulup hayaini kurduğunuz fit sağlıklı bir vücuda kavuşa bilirsiniz. Beslenme uzmanlarının savundukları ‘az az ama sık sık yiyin’ cümlesini tamamen ortadan kaldırarak ezber bozan Karatay diyeti listesi menüsüne gelin birlikte göz atalım... 

Karatay Diyeti Listesi (1 haftalık Karatay diyeti örnek menü) 

Bu diyet listesi Diyetisyen Ayşe Tuğba Şenge tafaından hazılanmıştır. 

Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta veya menemen yahut 2 yumurtalı omlet 8-10 tane zeytin (üzerine zeytinyağı ve kekik) 1-2 dilim beyaz peynir, 1 fincan ceviz içi veya fındık 

Öğlen Yemeği 1 su bardağı ayran Zeytinyağlı sebze yemeği Zeytinyağlı salata Yahut Açlık hissetmiyorsanız 1 porsiyon meyve + 1 avuç yerfıstığı/ceviz/badem 

Akşam Yemeği 1 kase yoğurt Izgara balık veya tavuk eti veya kırmızı et Zeytinyağlı salata 

Ara Öğün Şekersiz bitki çayı veya Türk kahvesi 

Karatay Diyetiyle kaç kilo verilir 

Canan Karatay'ın hazırladığı Karatay diyetini uygulayanlar 2 haftada 5 kilo verdiğini söylüyor. Bu diyetin popilerliğinin artmasının nededi de hem sağlıklı olması hem de kısa sürede çok kilo verilmesi olarak görülüyor. 

Karatay diyeti nasıl yapılır, neler yenir? 

Karatay diyetinde bolca su tüketilmektedir. Günde en az 8-10 su bardağı 

Her gün yürüyüşe çıkılmalı bununda süresi minimum 40-60 dk. 

Alkollü içeçekler, gazlı içecekler ve hazır meyve suları Karaty diyetinde kesinlikle yasaktır. 

Sirke oranı yüksek, tuz oranı düşük olan turşular bu diyette tüketilebilir. azırladığınız salatalara zeytinyağı, sirke ve limon suyu katabilir 

Yemekler düşük ısıda ve uzun süre pişirilmelidir. 

Akşam 20.00'den sonra yemek yemek yasaktır. 

Öğünler arasında limonlu su, ayran veya limonlu şekersiz çay içilebilir. 

Bu diyette kahvaltı günün en önemli öğünü olarak kabul edilir. Sabah kahvaltısı protein ve kalori açısından zengin yiyeceklerden oluşmalıdır. 

Canan Karatay diyetinde ekmek, pirinç ve patates gibi karbohidratların tüketilmesi yasaktır. Ekmeğe alternatif olarak kuruyemiş çeşitlerinden ceviz, fıstık, fındık veya badem yenilebilir. Yemek yaparken ayçiçek yağı ve mısır özü yağı yerine sızma zeytinyağı yahut tereyağı kullanılmalıdır. 

Günde 1 porsiyon meyve tüketimi serbesttir; öğlen öğününde meyve de tüketilebilir. 

Canan Karatay diyeti kahvaltısında şekersiz çay, süt, 2 adet haşlama yumurta, pastırmalı yumurta, beyaz peynir, zeytin, omlet, menemen, ceviz, badem, fındık ve fıstık gibi besinler yer alabilir. 

Yiyeceğimiz zeytin, zeytinyağı, kekik, nane dolu bir kapta yer alabilir. Akşam yemeklerini pişirirken, buğulama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Pirinç, patates, ekmek, makarna öğünlerde kesinlikle yer almamalıdır. Karatay diyetinde günde 2 veya 3 öğün tüketilmesi ve öğünler arasında 4,5-5 saatlik aralıkların olması gerektiği belirtilmektedir. 

Karatay dyetinde yenilmemesi gereken yiyecekler

Ekmek ve diğer tahıl grubundan besinler Beyaz şeker ve şeker içeren besinler Karpuz Kavun Üzüm İncir Pirinç Patates Muz Margarin Ayçiçekyağı Yapay tatlandırıcılar Kavrulmuş kuruyemişler Alkollü ve asitli içeçekler Hazır meyveli yoğurtlar 

Karatay diyetinde yasak olmayan besinler 

Tereyağ Zeytinyağı Ayva Erik KirazElma Armut Şeftali Çilek Ceviz Fındık Badem Fıstık Bulgur Maden suyu Ayran Yoğurt Fındık yağı Sebze çeşitleri Bakliyat 

Karatay diyetinin yemek saatleri; 

08:00 ile 09:00 saatleri arası kahvaltı Saat 10:00’da ara öğün 13.00 ile 14.00 saatleri arasında öğle yemeği Saat 15:00 ara öğün 18:00 ile 19:00 saatleri arasında akşam yemeği tüketilmektedir. 

Karatay Diyeti kuraları ve Canan Karatay'ın önerileri 

Ekmek, kan şekerini yükeltterek kilo almamızı sağladığı için bu diyette kesinlikle yasak Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı bir açıklamada Türkiye'de ekmek tüketimi azaltıldığı takdirde sağlık sorunlarının yüzde 30'unun çözülebileceği bildiriliyor. 

Prof Dr. Canan Karatay yemek yerine daha sağlıklı olan kuruyemiş tüketimini öneriyor. Vücudu aç bırakarak kilo vermeyi hedefleyenlere ise bir uyarıda vücut aç kaldığı zaman metabolizmayı yavaşlatır ve enerjiy saklar. Bu yüzden kilo verme gerçekleşmez. Karaty diyetinde de önerildiği gibi sağlıklı gıdalarla doyana kadar beslenilmesi gerek. 

Karatay diyetini deiğre diyetlerden ayıran özellik tamamen sağlıklı beslenmek için hazırlanmış olmasıdır. Karatay diyetinde en dikkat edilmesi gereken husus unlu gıdalar, ekmek ve sağlıksız karbonhidrattan uzak durmak. Şişmanlık, obezite vb. hastalıklar şeker, rafine un ve tuz tüketiminin azaltılarak önlenebilir. Canan Karatay bu diyeti uygulayanlara vücudun ihtiyacı olan 2 lt. suyun kesinlikle tüketilmesini söylor. Hareketsiz yaşamınıza bu diyetle son vermeniz gerekecek dışarı çıkın ve bolca yürüyüş yapın Atıştırmalık olarak abur cubur, cips, cola gibi gazlı ve alkollü içecekler ağır şekerli içecekler doğal olmayan meyve suları kesinlikle yasak. 

Karatay diyetinin zararları Canan Karatay diyetinde çok az miktarda karbonhidrat alıp, fazlaca protein tüketildiği bir diyet programıdır. Hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlayan protein oranı yüksek diyetlerin zararları ise tansiyon, ürik asit ve kötü kolesterol değerlerinde artışa neden olmasıdır. Ayrıca fazla miktarda protein alması böbrek yüykünü oldukça artırdığı için büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. dikkatli olmakta fayda var. 

Karatay diyetinin uzun süre uygulanması yetersiz ve dengesiz beslenme sonuçlarını doğurabilir. 

En önemli karbonhidrat ve B grubu vitaminler Buğday ekmeği, esmer ekmek çavdar ekmeği ve kepek ekmeğidir. Karbonhidratlar uzun süre tokluk sağladığı gibi vitamin ve mineral deposudur. Sinir sistemimiz için büyük önem taşıyan b grubu vitaminleri, Tiamin, niasin, riboflavin tahıllı gıdalarda bulunur. Bu diyette karbonhidrat kullanımı oldukça az olmasından dolayı arbonhidrat yetersizliğine bağlı yorgunluk, baş dönmesi ve halsizlik gibi problemlerle karşılaşılabilir. 

?Karatay diyetinde meyve yemenin de kısıtlanmasından kaynaklanan bazı sorunlar ise şöyle; saç dökülmesi, ciltte kuruma ve yaşlanma, tırnaklarda kırılma, kabızlık gibi sağlık problemleri görülebilir. Karatay diyetinde kan kolesterol ve trigliserid değerlerinin yükselmesi ve kalp damar hastalıkları gibi sağlık sorunları ile karşılaşlabilir Bunun nedeni Karatay diyetinde dana eti, tereyağı gibi yağ içeriği yüksek besinler oldukça fazla kullanılması olarak görülür. 

(a24)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime