Turktime

Dev virüsler kendi genlerini yaratıyor

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi CNRS araştırmacılarının yayınladığı yeni bir çalışma Pandoravirus familyası virüslerinin yeni genler üretme kapasitesine sahip olduğunu öne sürdü.
ABONE OL
Abone Ol
Dev virüsler kendi genlerini yaratıyor
Haberler / Teknoloji
15 Haziran 2018 Cuma 08:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Biliminsanları bugüne kadar dünyanın farklı yerlerinde bu virüs ailesine üye 6 virüs keşfetti. Yaklaşık 2 milyon gene sahip bu dev virüslerin protein sentezi yapabilen genlerin sadece yarısı birbirinin aynısı. Ancak aynı aileye ait canlı türleri için bu oran oldukça az.

Pandoravirüs familyasının yeni genler yarattığına inanılmasının bir diğer nedeni ise bu dev virüslerin çok sayıda benzersiz gene sahip olması. Bugüne kadar bulunan 6 Pandoravirüs türü de diğer hiçbir canlı çeşidinde (hücre veya virüs) bulunmayan genlere sahip.

Bu genler nereden geliyor?

Araştırma benzeri olmayan bu genlerin gen haritasının kodlama yapmayan bölgelerinde bulunduğunu gösteriyor. Yani eşi benzeri bulunmayan bu genler genomların DNA kodlamayan dizilerinde üretilmiş olabilir.

Bu bölgelerin Pandoravirüs genomlarının %38'ini oluşturduğuna dikkat çeken bilim insanları, bu bölgelerin yeni genler üretmek için oldukça elverişli olduğu hipotezini geliştiriyor.

Kendiliğinden ve spontane bir şekilde üreyen bu genlerin dev virüslerin boyutlarının büyümesinin ardındaki neden olduğu düşünülüyor.

Bir canlının yeni genler üretmesi demek, yeni işlevler geliştirmesi demek. Gen yaratıcılığı aynı zamanda canlılık ve yaşamın evriminde de temel rol oynuyor.

İnsanlığın sonunu getirebileceğine inanılan dev virüslerin kısa tarihi

Kısa süre öncesine kadar boyutlarının ve genomlarının küçüklüğü ve çoğalmak için hücrelere ihtiyaç duymaları nedeniyle virüsler canlı ve cansız dünyası arasında kalan varlıklar olarak kabul ediliyordu.

İlk kez 2013 yılında keşfedilen dev virüsler hücre dünyası ile virüs dünyası arasındaki sınırı, kısacası canlılığın tanımını bulanıklaştırmıştı. Boyutları nedeniyle ilk etapta bakteri sanılan dev virüsler, normal virüslerden çok daha fazla gene sahip ve protein sentezi yapabiliyor. Bazı virüs çeşitlerinde sadece 4 gene bile rastlanırken, bazı dev virüs çeşitlerinde genomları milyonlarca genden oluşabiliyor.




(euronews)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime