Turktime

İki haftada 43 yarasa teması vakası: Ölümcül virüs alarmı

Avustralya’da yarasa ısırığı ve tırmalaması vakalarının hızla artması üzerine yetkililer halkı uyardı. Kuduzla akraba olan Avustralya yarasa lyssavirüsü, belirtiler başladıktan sonra neredeyse her zaman ölümcül seyrediyor.
ABONE OL
Abone Ol
İki haftada 43 yarasa teması vakası: Ölümcül virüs alarmı
Haberler / Sağlık
15 Ekim 2026 Perşembe 14:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
X'te Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Whatsapp'ta Paylaş
E-posta ile Paylaş

Avustralya’nın Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde yarasalarla temas sonucu yaşanan vakalarda dikkat çekici artış görüldü. Eyalet Sağlık Bakanlığına göre, 28 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında 43 kişi yarasa tarafından ısırıldı veya tırmalandı. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 10 olarak kaydedilmişti.

Vakalar Hunter Bölgesi, Orta Kuzey Kıyısı, eyaletin kuzeyi ve Orta Kıyı’da bildirildi. Artışın ardından sağlık yetkilileri, halkı yarasalara dokunmamaları konusunda uyardı.

VİRÜS BELİRTİLER BAŞLADIKTAN SONRA ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, kuduz virüsüyle akraba olan Avustralya yarasa lyssavirüsü, insanlarda ölümcül enfeksiyona neden olabiliyor. Hastalık ateş ve baş ağrısı gibi grip benzeri belirtilerle başlayıp ilerleyen aşamalarda felç, bilinç bulanıklığı ve nöbetlere yol açabiliyor.

Dünya nüfusunun yarısını öldüren veba yeniden hortladı: Laboratuvarda deney tüpü kırıldı virüsler ortalığa saçıldı Dünya nüfusunun yarısını öldüren veba yeniden hortladı: Laboratuvarda deney tüpü kırıldı virüsler ortalığa saçıldı

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra etkili bir tedavi bulunmuyor. Ancak virüse maruz kalındıktan sonra hızla uygulanan tıbbi müdahale ve aşı, hastalığın gelişmesini önleyebiliyor.

NSW Sağlık Bakanlığı Sağlık Koruma Direktörü Keira Glasgow, herhangi bir yarasanın virüsü taşıyabileceği varsayımıyla hareket edilmesi gerektiğini belirterek temas riskine karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

GIDA KITLIĞI YARASALARI YERLEŞİM YERLERİNE YÖNELTİYOR

Uyarıların arkasındaki nedenlerden biri de yarasaların besin bulmakta zorlanması. Yaban hayatı uzmanları, gıda kıtlığının yarasa hareketliliğini artırdığını ve bazı hayvanların gündüz saatlerinde yerleşim alanlarındaki ağaçlarda görüldüğünü bildiriyor.

Yetkililer, yaralı veya yerde bulunan yarasalara çıplak elle dokunulmaması gerektiğini vurguluyor. Bu tür hayvanlarla karşılaşanların, müdahale etmek yerine eğitimli yaban hayatı kurtarma ekiplerinden yardım istemesi öneriliyor.

YARASA ISIRIĞI VEYA TIRMALAMASI DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Uzmanlara göre yarasa tarafından ısırılan veya tırmalanan kişiler vakit kaybetmeden harekete geçmeli:

- Yaralanan bölgeyi hemen sabun ve suyla en az 15 dakika yıkayın.

- Varsa uygun antiviral etkili antiseptik uygulayın.

- Beklemeden acil tıbbi yardım alın.

Virüsün bulaşma ihtimali düşük olsa da sonuçları ağır olabileceğinden temas sonrası tıbbi değerlendirme hayati önem taşıyor. Belirtilerin ortaya çıkmasını beklemek yerine, maruziyetin ardından derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2026 Turktime