Toplantıya OPEC+'nın yedi çekirdek üyesi Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Kuveyt, Cezayir, Kazakistan ve Umman katıldı.
HÜRMÜZ'DEKİ İHRACAT KESİNTİSİ OPEC+'YI SINIRLIYOR
İran savaşı nedeniyle Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleştirilen petrol sevkiyatında yaşanan kesintiler, OPEC+'nın piyasadaki hareket alanını önemli ölçüde daraltıyor.
Bölgedeki arz akışının sekteye uğraması, grubun petrol fiyatlarını ve küresel pazar payını yönlendirme kapasitesini de sınırlayan önemli unsurlar arasında gösteriliyor.

ÜRETİM ARTIŞLARI HEDEFLERE YANSIMADI
OPEC+, ağustos ayında gerçekleştirdiği toplantıda eylül ayı için petrol üretiminin artırılmasına onay vermişti. Böylece 2023 yılında yürürlüğe konulan günlük 1,65 milyon varillik arz kesintisinin kademeli olarak geri çekilmesi süreci tamamlanmıştı.
Ancak üretim artışı kararlarına rağmen grup, belirlenen hedefleri gerçekleştirmekte zorlanıyor. OPEC üyeleri ile Rusya'nın da aralarında bulunduğu müttefik üreticilerin toplam petrol üretimi, savaşın yarattığı koşullar nedeniyle hedeflenen seviyelerin altında seyretmeye devam ediyor.
OPEC+'nın bundan sonraki üretim politikasını şekillendirebilmesi için öncelikle yeni kotalar üzerinde ortak bir karar alması gerekiyor.