Turktime

Uzmanlar uyardı! Bu durum demansa neden oluyor

Şehrin gürültüsü sadece yormuyor, hastalıkları da beraberinde getiriyor. Yapılan bir araştırma gürültünün demansa yani unutkanlığa neden olduğunu ortaya koydu.
ABONE OL
Abone Ol
Uzmanlar uyardı! Bu durum demansa neden oluyor
Haberler / Sağlık
12 Ekim 2021 Salı 08:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Nöroloji ve Algoloji Uzmanı Derya Uludüz, "Demans ya da alzheimer dediğimiz unutkanlık tabloları her geçen gün sıklığını artırmakta" dedi. Yapılan bir araştırma da bu artışı gözler önüne serdi.

50 MİLYON HASTA VAR

Dünya Sağlık Organizasyonu'na göre günümüzde dünya genelinde 50 milyon kadar demans hastası var ve yüzyılın sonuna kadar bu rakam 130 milyona çıkması bekliyor. Nöroloji ve Algoloji Uzmanı Derya Uludüz, "Bunu tetikleyen bir takım sebepler ortaya koyulmuştur durumda. Sizin beslenme düzeninizden diğer stres faktörünüze kadar bir çok sebebi varken, her geçen gün farklı farklı yeni sebepleri de karşımıza görüyoruz. İlk zamanlar elektrik manyetiklerden bahsediyorduk ancak bugün artık tamamen gürültü kirliliğinden bahsetmek zorundayız" diye konuştu. 

Uzmanlar kalabalık şehirlerde yaşayan insanların, köyde sessiz sakin ortamda yaşayanlara göre daha fazla unutkanlık riski olduğunu söylüyor. Nöroloji ve Algoloji Uzmanı Derya Uludüz, "Biliyorsunuz ki bizim beynimizin içi elektrik kablolarından oluşuyor. Bu elektrik kablolarına dışarıdan sürekli yüksek uyarı verdiğinizde beyin bunu bir tehlike olarak algılıyor ve tehlikeye karşı da stres hormonu üretiyor. Beyin fiziksel bir travmada tehlike olarak algıladığı için direk bizim unutkanlığımıza da yol açmış oluyor. Çünkü stres hormonunun yüksekliği iltihaplanmaya, inflamasyonu ve dolaylı olarak beyin hücrelerinin zarar görmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı. 

Gürültünün etki etmesiyle uyku düzeninde de olumsuzluklar yaşanması demans riskini daha da artırıyor.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime