Turktime

Uzmanlar uyardı! Boyun ağrısı olanlar dikkat

No?roloji ve Ag?rı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, günümüzde birçok kişinin yaşadığı boyun ağrısı problemini ve tedavi yöntemlerini sizler için anlatıyor.
ABONE OL
Abone Ol
Uzmanlar uyardı! Boyun ağrısı olanlar dikkat
Haberler / Sağlık
18 Ocak 2022 Salı 08:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Boyun ağrısı toplumumuzda sık görülen bir şikayettir ve birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları bilgisayar ekranlarına bakma ve cep telefonlarında çok fazla zaman geçirme gibi duruş bozuklukları ile ilgilidir; bazıları ise altta yatan farklı tıbbi durumlardan sonra gelişir.

Boyun ağrısı yaşam kalitesini düşürebiliyor

Boynun farklı bölgelerinde farklı boyun ağrıları olabilir. Boyun ağrısı semptomları ilerlerse, uyumak zorlaşabilir ve günlük yaşam aktivitelerini zorlaştırabilir. Artan boyun ağrısı, uyuşma ve karıncalanma, altta yatan ciddi bir soruna işaret edebileceğinden mutlaka alanında uzman hekime başvurulması gerekir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boyun sertliği: Özellikle başı bir yandan diğer yana çevirmeye veya boynu hareket ettirmeye çalışırken ağrı ve zorluk.

Şiddetli ağrı: Bu semptom, tek bir bölgede lokalize ağrı olarak hissedilebilir. Bu ağrı türü en çok boynun alt kısmında görülür.

Vücudun her yerinde ağrı: Ağrı çoğunlukla boynun tek bir yerinde veya bölgesindedir. Şiddetli olmayan, kalıcı ve hafif bir ağrı olarak tanımlanır.

Yayılan ağrı: Ağrı, boyundan omuzlara ve kollara kadar sinirler boyunca yayılabilir. Yoğunluk değişebilir ve yanma hissi hissedilebilir.

Kas gerginliği: Bilgisayarda veya akıllı telefonda çok fazla zaman harcamak gibi aşırı kullanım, genellikle kas gerginliğini tetikler. Uzanmak veya dişlerinizi sıkmak gibi küçük şeyler bile boyun kaslarınızı zorlayabilir.

Eklem ve kıkırdak aşınması ve yıpranması: Vücudunuzdaki diğer eklemler gibi boyun eklemleriniz de yaşlandıkça yıpranma eğilimindedir. Osteoartrit, omurlar arasındaki yastıkçıkların (kıkırdak) parçalanmasına neden olur. Vücut yaşlandıkça, eklem hareketini engelleyen ve ağrıya neden olan kemik çıkıntıları (gerilmeler) geliştirir.

Sinir sıkışması: Boyun omurlarındaki fıtıklaşmış bir disk veya kemik çıkıntısı, omurilikten yayılan sinirleri sıkıştırabilir.

Yaralanmalar: Bir araba kazasında arkadan darbe almak, genellikle kamçı yaralanması denilen bir durumla sonuçlanır. Bu durumda, kafa hızlı bir şekilde ileri geri sallanarak yumuşak doku hasarına neden olur.

Boyun ağrılarında kullanılan tedavi yöntemler

Fizik muayene sırasında hastanın pozisyonunu ve boynunu incelenir, hastanın boynunu ne kadar hareket ettirebildiğini test edilir. Doktorunuz sinir sıkışmasından şüpheleniyorsa reflekslerinizi kontrol edebilir ve bir çekiç yardımıyla kas gücünüzü test edebilir.

Doktorunuz gerekli görürse boyun ağrınızın nedenini daha iyi anlamak için görüntüleme testleri isteyebilir. Detaylı incelemeden sonra kişinin durumuna göre uzman hekim uygulanacak tedaviye karar verecektir. Sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri ise;

Ağrı kesiciler: Uzman kontrolünde reçeteli ağrı kesiciler veya kas gevşeticiler kullanılabilir.

Deri altı elektriksel sinir stimülasyonu: Cildinize ağrılı alanların yakınında bulunan elektrotlar, ağrıları giderebilecek küçük elektriksel darbeler sağlar.

Steroid enjeksiyonları: Ağrıyı gidermek için servikal kemiklere, sinir köklerinin yanına veya boyun kaslarının faset eklemlerine kortikosteroid enjekte edebilir.

Cerrahi yöntemler: Boyun ağrısı için nadiren gerekli olan cerrahi, sinir kökü veya omurilik sıkışmasını azaltmak için bir seçenek olabilir.

Radyofrekans: Radyofrekans tedavisi ağrılı bölgedeki sinir ileten liflerinin devre dışı bırakılması tekniğidir. Bu alandaki sinirlere veya dokuya hasar verilmez ve uygulandığı bölgedeki sinirler üzerinde düzenleyici etkisinden yararlanılır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime