Turktime

Uzmanlar açıkladı! Hamile olanlar sigara içerse ne olur?

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, özellikle son günlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle çocuk yoğun bakımlardaki ölüm oranlarında ciddi artış kaydedildiğini belirterek annelere aşı olmaları çağrısında bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Uzmanlar açıkladı! Hamile olanlar sigara içerse ne olur?
Haberler / Sağlık
25 Ekim 2021 Pazartesi 07:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

SBÜ ile Avrasya Sağlık ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezince, Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen "2. Uluslararası Çocuk ve Kadın Doğum Hastalıkları Kongresi" oturumlarla devam ediyor.

SBÜ Rektörü Erdöl, açılışta, anne ve çocuk sağlığının büyük önem arz ettiğini hatırlatarak alanında uzman bilim insanlarının buluştuğu kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Kovid-19 ile mücadelenin hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Erdöl, "Bugünlerde Kovid-19'un özellikle çocuk yoğun bakımlardaki ölüm oranlarını ciddi oranlarda artırdığını görüyoruz. Buradan anne adaylarına gerek kendi sağlıkları gerekse yavrularının sağlıkları için aşı olmaları çağrısında bulunuyorum." diye konuştu.

Gebelikte sigara içiminin erken doğum, gebelik kayıpları, bebekte gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı ve ani bebek ölümlerine neden olduğunu aktaran Erdöl, anne, gebelikte sigara içimini bıraktığında bu sonuçlarda önemli bir iyileşme olduğunu dile getirdi

TÜMÖRE YOL AÇABİLİR

Erdöl, nikotinin bebeğin beyninde morfolojik ve fonksiyonel değişiklikler oluşturduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Gebelikte sigara içen annelerin çocuklarında dil öğrenmede zorluklar, düşük IQ, anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromu bildirilmiştir. Annenin günlük içtiği sigara sayısı arttıkça dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromunun şiddeti de artmaktadır. Gebelikte sigara içimi bebekte metabolik bozukluklara da yol açmakta, obezite, diyabet ve hipertansiyon riskini artırmaktadır. Bu çocuklarda solunum yolu hastalıkları da artmakta, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, astım daha sık izlenmektedir. Akciğerler anne karnında gelişim evresinde nikotine maruz kaldığında akciğer hacmi ve büyüklüğü kısıtlanmakta, oksijen alımının sağlandığı alveolar yüzey azalmaktadır."

Erdöl, anne karnındaki bebek nikotine maruz kaldığında beyin tümörü, lösemi ve lenfoma riskinin arttığını, çocuklarda tümör gelişimine yol açtığını bildirdi.

Sigara içen annenin bebeğini de riske attığını aktaran Erdöl, "Buradan anne, babalara çağrıda bulunuyorum. Bundan sonra sigara içmemek mümkündür ve elinizdedir. Zararlı alışkanlıkları bırakmanın en kolay yolu hiç başlamamaktır. Ama bırakmak için de en doğru gün bugün, en doğru an bu andır." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime