Turktime

Uzman isim, Türkiye'de nüfusun yaşlanması sonucu artan, alzheimer riskine dikkat çekti!

Türkiye’nin Alzheimer’ın yayılma hızında dünyada beşinci sırada olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Türkiye’de ortalama yaş şu an kadınlarda 80’i, erkeklerde 76’yı buldu. Makas tersine döndü, yaşlı nüfus çoğalıyor." dedi.
ABONE OL
Abone Ol
Uzman isim, Türkiye'de nüfusun yaşlanması sonucu artan, alzheimer riskine dikkat çekti!
Haberler / Sağlık
25 Eylül 2022 Pazar 13:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye’nin Alzheimer’ın yayılma hızında dünyada beşinci sırada olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Türkiye’de ortalama yaş şu an kadınlarda 80’i, erkeklerde 76’yı buldu. Makas tersine döndü, yaşlı nüfus çoğalıyor. Günde 5 bin adım yürüyüş beyin dostudur. 40’dan sonra günde en az 5 bin adım yürümeli. 50’den sonra gündüz uyuklamalar Alzheimer’ın öncüsü olabilir” dedi.

MAKAS TERSİNE DÖNDÜ

Türkiye’nin Alzheimer’ın yayılma hızında dünyada beşinci sırada olduğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bunun nüfusun hızlı yaşlanmasıyla ilgili olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Tarhan, “Türkiye’de ortalama yaş şu an 80’lerde. Kadınlarda 80’i, erkeklerde 76’yı buldu. Yani makas tersine döndü, yaşlı nüfus çoğalıyor, genç nüfus azalıyor. Bu da ciddi bir şekilde küresel etkilerin sonucu ortaya çıktı” dedi.

"GELECEKTEKİ EN ÖNEMLİ HALK SAĞLIĞI SORUNU OLMAK ÜZERE"

Her 5 yılda Alzheimer hastalığının bir misli arttığını vurgulayan Tarhan, “Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada böyle. Ama Avrupa ülkelerinde nüfus durduğu için Alzheimer oranı sabit kaldı” diye konuştu. Prof. Dr. Tarhan, Alzheimer’la ilgili istatistik çalışmalarına değinerek şu anda dünyada 50 milyon civarında Alzheimer tanısı alınmış kişi olduğunu, bu rakamın 2050 yılında 150 milyona çıkacağının ön görüldüğünü kaydederek “Alzheimer hastalığı dünyanın gelecekteki en önemli halk sağlığı sorunu olmak üzere” uyarısında bulundu.

50'DEN SONRA GÜNDÜZ ŞEKERLEMELERİNE DİKKAT

Prof. Dr. Tarhan, Alzheimer’ın önlenmesinde yaşam şeklinin de önemli olduğunu kaydederek, şu bilgileri aktardı: “Kalbe iyi gelen beyne de iyi geliyor. Mesela kilo almamak, damar koruyucu beslenmek, Akdeniz diyeti yapmak gibi. Kalp sağlığıyla ilgili böyle yaşam önerileri uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Ama sadece bunlar yetmiyor. Günde 5 bin adım yürüyüş kalp ve beyin dostudur. 40 yaşından sonra günde en az 5 bin adım yürümek gerekiyor. 5 bin adımı doldurmuyorsa ileri yaş için risk vardır.” Alzheimer’ın en erken belirtisinin daha önce alışkanlığı olmadığı halde gündüz şekerlemelere başlaması olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, şunları söyledi:

"ALZHEİMER AİLE HASTALIĞIDIR"

50 yaşından sonra bir kimse durup dururken uyuklamalara başlıyorsa Alzheimer’ın öncüsü olabilir. Unutkanlığı küçümsememek gerekiyor. Yaşa bağlı unutkanlıklar vardır. Bu normaldir. Ama ‘Bu yaşa geldik bu kadar unutkanlık olur’ dememek gerekiyor. Eğer aileden anne ya da babadan birisinde unutkanlık varsa diyelim 50 yaşına gelmiş birinde unutkanlık başlamışsa dikkat etmeli.” Prof. Dr. Tarhan, Alzheimer’ın kalp, tansiyon gibi sadece bireyi değil tüm yakın çevresini etkileyen bir hastalık olduğunu vurgulayarak, “Alzheimer aile hastalığıdır. Bütün aileyi etkiliyor, bakım artıyor sosyal davranışlar değişiyor, kişi artık evini bulamamaya başlıyor. Aile fertlerinin Alzheimer’ı yönetmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. (Eda Sanğu - Karar)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime