Turktime

Uzman doktor: Kene popülasyonundaki artış vakaları artırdı!

Prof. Dr. Mehmet Bakır, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı vakalarında son yıllarda yeniden artış yaşandığını bildirdi.
ABONE OL
Abone Ol
Uzman doktor: Kene popülasyonundaki artış vakaları artırdı!
Haberler / Sağlık
1 Ekim 2022 Cumartesi 12:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kene popülasyonunda son yıllarda artış yaşandığına, bunun da KKKA riskini artırdığına değinen Bakır, “Önceki yıllarda vakalarla en sık karşılaştığımız Amasya, Tokat, Erzincan, Sivas ve Giresun’u içerisine alan Kelkit Vadisi dediğimiz alandı. Vaka sayılarında biraz daha güneye doğru artış var.” dedi.

VAKA SAYILARI ARTTI

Bakır, KKKA hastalığında 2002-2003’ten sonra iniş çıkışlar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“KKKA hastalığı en çok 2007-2008 ve 2009 yıllarında görüldü. Bu yıllarda sayı 1300’lere yakındı, sonra giderek azaldı ve 1000’li rakamların altına düştü. Son 2-3 yıldır tekrar sayıda artış görüyoruz. 1300-1400’lere yakın bir rakam görüyoruz. Bu birçok sebeple izah edilebilir, pandemi süreci nedeniyle insanların büyük kentlerden bu alanlara göç etmesi, kene popülasyonunun artması ve mikrobu taşıyan kene sayısının da artması… Virüs taşıyan kene sayısı arttığı zaman tabii ki hastalık riski de artıyor.”

Sivas’ta daha önce Zara, Yıldızeli, Hafik ilçelerinde ve merkeze bağlı köylerde daha az vaka görüldüğünü hatırlatan Bakır, son yıllarda ise vakalarda artış olduğunu dile getirdi.

Kelkit Vadisi’nin bitişiğindeki bu ilçelerde enfekte kene popülasyonunda da artış yaşandığını anlatan Bakır, vahşi ve evcil hayvanların keneleri taşıdığını aktardı.

Bakır, KKKA hastalığına genellikle ilkbahar ve yaz aylarında rastlanıldığını, eylül ve ekimden sonra vakalarda düşüş yaşandığını ifade etti.

KKKA hastalığında çocuklarda ölüm oranının daha az olduğuna dikkati çeken Bakır, genellikle erişkin ve ileri yaş ile ek hastalığı olanlarda hastalığın ağır seyrettiğini vurguladı.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime