Turktime

Türk sinemasının aranılan yüzlerinden Hale Soygazi

"Kara Murat: Fatih'ın Fedaisi" filmi ile oyunculuğa adım atan ve " Bu Kalp Seni Unutur Mu?, Kadının Adı Yok, Aşkımla Oynama, Bir Yudum Sevgi, Vurun Kahpeye " gibi filmlerle adını Türk sinema tarihine altın harflerle yazdıran Hale Soygazi kimdir?
ABONE OL
Abone Ol
Türk sinemasının aranılan yüzlerinden Hale Soygazi
Haberler / Portreler
4 Ocak 2022 Salı 00:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Türk sinemasının en başarılı kadın oyuncularından biri olan Hale Soygazi hakkında merak edilen tüm detaylı bilgileri biyografimiz içerisinde bulabilirsiniz.

HALE SOYGAZİ KİMDİR?

Hale Soygazi, 21 Eylül 1950 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Saint Benoit Ortaokulu'nun ardından Erenköy Kız Lisesi'nden mezun olan Soygazi, üniversitede Fransız Filolojisi ikinci sınıftan ayrılarak İsviçre'ye gitmiştir. Orada mankenlik kursu alan sanatçı Türkiye'ye dönüp manken ve fotomodelllik yapmıştır.

1972'de Saklambaç Gazetesi'nin açtığı Türkiye Sinema Güzellik Yarışmasına katılmış ve birinci olmuştur. Ardından İtalya'da "Avrupa Sinema Güzeli" seçilmiştir. Yurda dönünce on film çevirmek üzere bir anlaşma yapmıştır. İlk filmi olan "Kara Murat: Fatih'ın Fedaisi"'ın ardından, "Bir Garip Yolcu", "Mahkum", "İtham Ediyorum", "Bir Kız Böyle Düştü", "Ölüme Koşanlar" adlı filmleri ardı ardına çevirmiştir. 

1978'de "Maden" filmindeki rolünden dolayı Antalya Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazanmasının ardından sinemaya bir süre ara vermiştir. Bu dönemde birçok meslektaşının aksine şarkıcılık yapmamıştır. 1984 yılında Atıf Yılmaz'ın çektiği Bir Yudum Sevgi'de başrol oynayarak geri dönmüştür. Bu filmdeki performansı ile Antalya Film Festivali'inde ikinci kez "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü aldıktan sonra Atıf Yılmaz'ın yönettiği Kadının Adı Yok, Bekle Dedim Gölgeye filmlerinde baş kaldıran kadın tiplerine hayat vermiştir. 1997'de Barış Pirhasan'ın yönettiği Usta Beni Öldürsene adlı filmde yer almış; film, çeşitli festivallerden farklı dallarda 5 ödül kazanmıştır. Soygazi, 2004 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" ile ödüllendirilmiştir.  Aynı yıl Sil Baştan adlı dizi-filmde yer almıştır.

Tiyatro sahnesine ilk defa 2000 yılında "Küçük Prens" adlı oyunla çıktı[5]. 2006'da "Özel Bir Gün" adlı oyunda rol almıştır.

ROL ALDIĞI FİLMLER VE DİZİLER:

Kaderimin Yazıldığı Gün, Kuzey Güney, Bu Kalp Seni Unutur Mu?, Sil Baştan, Bir Umut, Usta Beni Öldürsene, Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey, Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri, Bekle Dedim Gölgeye, Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal, Cahide, Kadının Adı Yok , Bir Avuç Cennet , Bir Yudum Sevgi , Maden, Kördüğüm, Sevgili Dayım, Süt Kardeşler , Nereden Çıktı Bu Velet, Adamını Bul, Gece Kuşu Zehra, Bak Yeşil Yeşil, Küçük Bey, Mirasyediler, Kanlı Deniz , Unutma Beni, Ceza Alev, Unutama Beni, Gariban, Aşk Mahkûmu, Kabadayının Sonu, Ölüme Koşanlar, Şüphe, Tatlım, Aşkımla Oynama, Bataklık Bülbülü, Arap Abdo, Vurun Kahpeye, Oh Olsun, Sevilmek İstiyorum, Bir demet menekşe, Çocuğumu İstiyorum, Mahkûm,  Bir Garip Yolcu, Kara Murat: Fatih'ın Fedaisi, Kahbe / Bir Kız Böyle Düştü, İtham Ediyorum 

ÖZEL HAYATI:

"Çocuğumu İstiyorum" filmde başrolü paylaştığı  arkadaşı Ahmet Özhan'la 1976 yılında dünyaevine girmiştir. Çift, bir süre sonra boşanmıştır. Uzun süre yönetmen Barış Pirhasan'la ilişki yaşamıştır. Daha sonra Türkiye'nin önde gelen entelektüellerinden olan Murat Belge ile yaşadığı 10 yıl kadar süren birlikteliğin ardından 2006 yılında evlenmiştir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime