Turktime

Tereyağı kalp sorunlarına yol açar mı? İşte yanıtı

Yemek veya tatlı hazırlarken bazı tarifler için tereyağı gerekebilir. Ancak, tereyağının kötü bir üne sahip olması endişe kaynağıdır. Peki, margarin ve trans yağlara oranla daha sağlıklı olduğu bilinen tereyağı kalp sorunlarına yol açar mı?
ABONE OL
Abone Ol
Tereyağı kalp sorunlarına yol açar mı? İşte yanıtı
Haberler / Sağlık
30 Kasım 2021 Salı 00:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Tereyağı, ülkemizin geleneksel mutfağında yaygın olarak kullanılan bir yağdır. Tereyağının kalp sağlığı ve kilo kaybı için sağlıksız olduğu düşünülmektedir. Peki bu doğru mu, tereyağı yenmeli mi yoksa yenmemeli mi?

Atalarımız, tereyağını her türlü yemekte kullandılar ve yine uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdüler. Bu gerçeğe dayanarak, tereyağının düzenli beslenmenin bir parçası olması gerektiği savunulmaktadır.

DOYMUŞ YAĞ SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Şüphesiz ki, tereyağı E, A, C, D, K vitaminleri ve antioksidanlarla yüklü olduğu için sağlıklıdır. Ancak, içerisindeki doymuş yağ sağlığı olumsuz etkileyebilir.

Beslenme uzmanlarına göre, aşırı doymuş yağ tüketmek, atardamarlarda kolesterol birikmesine neden olarak kalp sorunlarına katkıda bulunabilir. Doymuş yağlar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilecek LDL (kötü) kolesterolünü yükseltir.

Bazı araştırmalara göre, kısa zincirli yağ asitlerinin kötü kolesterol seviyesini artırması daha az olasıyken, uzun zincirli yağ asitlerinin kolesterol seviyesini yükseltmesi daha olasıdır. Tereyağında çoğunlukla uzun zincirli yağ asitleri bulunur.

KİLO ALIMINA NEDEN OLABİLİR

Hareketsizseniz ve yüksek karbonhidratlı besleniyorsanız, vücuttaki aşırı insülin miktarı nedeniyle sabit yağ depolama modundasınızdır. Böyle bir durumda, bol miktarda doymuş yağ yemek sağlıklı değildir. Bu durum, bazı insanlarda kilo alımına bile neden olabilir.

Tereyağı genel olarak sağlıksız değildir, temelde kişiden kişiye, sağlık durumlarına ve beslenmelerine ekledikleri tereyağı miktarına bağlıdır. Fiziksel olarak aktif, metabolizması iyi, sağlıklı bir kiloya sahip ve kolesterol şikayeti olmayan kişilerin, beslenmelerine tereyağı eklemesinin iyi olduğu öne sürülmekte.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime