Turktime

TÜİK, mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayında yapılacak asgari ücret, emekli ve memur zamlarına etki edecek enflasyon verilerini açıkladı.
ABONE OL
Abone Ol
TÜİK, mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı!
Haberler / Ekonomi
5 Haziran 2023 Pazartesi 10:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TÜİK mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Buna göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39.54, bir önceki aya göre ise yüzde 0.04 yükseldi. On iki aylık ortalamalara göre ise enflasyon yüzde 63.72 olarak gerçekleşti.

Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 43.68, aylık enflasyon ise yüzde 2.39 olarak açıklanmıştı. Mayıs verisiyle beraber yıllık enflasyonda 7 ay üst üste düşüş kaydedilmiş oldu.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ KONUT FİYATLARINDA

Ana harcama grupları itibarıyla mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş gösteren ana grup yüzde -13,79 ile konut oldu. Söz konusu ana grupta enerji harcamaları da yer alıyor. Dolayısıyla doğalgazda daha önce açıklandığı gibi 'sıfır fiyat' ile hesaplama yapıldığı için bu grupta sert düşüş yaşandı.

Buna karşılık, 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,85 ile giyim ve ayakkabı oldu.

ENFLASYONA DOĞAL GAZ AYARI

Mayıs ayı itibarıyla uygulamaya başlanan bir ay ücretsiz ve bir yıl indirimli doğalgaz kararı enflasyon hesaplamasını değiştirdi. TÜİK, mayıs ayı TÜFE hesaplanmasında doğalgaz için "sıfır fiyat" yöntemi uygulanacağını açıkladı.

2023 Haziran ve 2024 Mayıs arasındaki TÜFE hesaplamasında ise 25 metreküpe kadar doğalgaz tüketimi için yapılacak indirim dikkate alınacak. TÜFE hesaplamasında, 25 metreküp üstündeki doğalgaz için ödenen fiyat dikkate alınacak.

MEMUR VE EMEKLİNİN ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Temmuz ayında haziran TÜFE’sinin açıklanması sonrası altı aylık enflasyon farklı belli olacak. Ocak ayında asgari ücrete yüzde 54,66 zam yapılarak 8 bin 506 lira çıkarıldı. Kısa süre önce en düşük emekli maaşının 7.500 TL’ye yükseltilmesinin ardından en düşük memur maaşı 22 bin TL oldu. Memur ve memur emeklileri her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor.

Memurlar yılın ilk 6 ayı için yüzde 8 sözleşme zammı almıştı. Bu oranı aşan fark kadar memurlara enflasyon farkı verilecek. 4 aylık rakamlara bakılınca memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7,21'lik enflasyon farkı imkânı doğdu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 4 aylık verilere göre, yüzde 15,21’lik zam hakkına sahip oldu. Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı yüzde 8 olurken 4 aylık memur ve memur emeklisi zammı yüzde 13,08 şeklinde hesaplandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime