Turktime

Suriye'nin petrolü PKK'ya gelir oldu

Fırat nehrinin doğusunda yer alan petrol sahalarında işgalini sürdüren terör örgütü PKK/YPG'nin, Rumeylan ve Deyrizor'daki petrolü, çeşitli ülkelerdeki yabancı şirketlere pazarladığı ortaya çıktı.
ABONE OL
Abone Ol
Suriye'nin petrolü PKK'ya gelir oldu
Haberler / Dünya
26 Ocak 2023 Perşembe 20:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İstihbarat kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye'de Fırat nehrinin doğusunda yer alan petrol ve doğal gaz sahalarında işgalini sürdüren terör örgütü PKK/YPG, Rumeylan ve Deyrizor'daki petrolü çeşitli ülkelerdeki yabancı şirketlere satmaya çalışıyor.

Bu iş için faaliyet gösteren PKK/YPG'ye bağlı "Cezire Petrol Şirketi"ne, petrol arama ve üretim işlerini yürüten çok sayıda şirket bağlı bulunuyor.

Suriye'deki petrol ticareti, daha önce Irak'ta faaliyette bulunmuş PKK'lılar tarafından yürütülüyor.

PYD'nin sözde eski eş başkanı Şahoz Hasan'ın Cezire Petrol Şirketi'nin yöneticisi olduğu, çeşitli ülkelerdeki firmalarla Suriye'deki petrolün pazarlanması için görüşmeler yaptığı belirlendi.

Hasan'ın, Suriye'deki birçok PYD/YPG sorumlusu gibi geçmişte Irak'ta faaliyet gösterdiği ortaya çıktı.

"Bölgede kalıcı hale gelmeye çalışıyor"

PKK'ya 1994'te katılan Hasan, 2011'de Suriye savaşıyla PKK'ın Suriye kolu PYD/YPG'de faaliyet göstermeye başladı.

PYD sorumluluğuna 2017'de getirilen ve bu sözde görevini 2020'ye kadar sürdüren Hasan, daha sonra Suriye'deki petrol ve doğal gazı pazarlayarak terör örgütü PKK/YPG'ye para kazandırmak için çalışmalar yürüttü.

Suriye rejimi Dışişleri Bakanlığı geçen yıl aralık ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta ABD'yi ve isim vermeden PKK/YPG'yi Suriye'nin petrol ve doğal gazını çalmakla itham etmişti.

Uzmanlar, ABD'nin de desteğiyle Suriye'de faaliyet yürüten PKK/YPG'nin, kurduğu şirketler aracılığıyla petrol ticareti yaparak uzun vadede bölgede kalıcı hale gelebilmek için terör örgütünü finanse etmeyi amaçladığını belirtiyor.

Yabancı şirketlere satılan bu petrol üzerinden, terör örgütü finanse ediliyor.

Cezire Petrol şirketinin yöneticisi olan eski PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan, petrolü pazarlamak için çeşitli ülkelerle görüşmeler yapıyor.

Şahoz Hasan'ın örgüte 1994'te katıldığını belirten güvenlik kaynakları, 2011'de Suriye'de iç savaşın başlamasıyla Irak'tan Suriye'ye PKK/YPG saflarına geçtiğini ifade ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime