Turktime

Paramız pul oldu!

100 liralık banknotun son 12 yılda soğan, patates, makarna, yağ gibi temel besinlere karşı değer kaybetti. Zamlar devam ediyor.
ABONE OL
Abone Ol
Paramız pul oldu!
Haberler / Ekonomi
10 Ekim 2021 Pazar 10:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Halkın yaşadığı hayat pahalılığı, enflasyonun yıkıcı etkisini gözler önüne seriyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, sosyal medya hesabından 100 liralık banknotun tedavüle girdiği 2009 yılından beri soğan, patates, makarna, yağ gibi temel besinlere karşı kaybettiği değeri paylaştı. 2009 yılında 100 liraya yapılan alışverişin bugün 441 liraya yapılabildiğini aktaran Öztrak, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerini kullanarak vatandaşın alım gücünün nasıl eridiğini ortaya koydu. Bu verilere göre, tedavüle çıktığı 2009 yılında 100 lirayla alınabilen makarnayı, yumurtayı, yağı bugün almak için dört tane 100'lük banknot, iki tane 20'lik banknot, bir tane de 1 lira gerekiyor.

MİLLİ PARA PUL OLDU
Türk Lirası'nın son 12 yılda adeta pula dönüştüğünü belirten Öztrak, “Bir ülkenin parasının değeri, o ekonominin barometresidir. ‘Erdoğan Şahsım Hükümetleri'nin yanlış siyaseti, ekonomide istikrarı da, paramızın haysiyetini de yok etti, milli paramızı pul etti. Cepteki cüzdanın, mutfaktaki tencerenin bereketi kaçtı” ifadelerini kullandı.

Vatandaşın günlük hayatta en fazla karşısına çıkan ve en çok kullandığı banknotların başında 100 liralıklar geliyor.100 liralık banknotlar, 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle girdi. Dolaşıma çıktığı ilk gün, 100 lirayla 66 dolar alınırdı. Şimdi ancak 11 dolar alınabiliyor.

Ve hesaplamalara göre bundan 12 yıl önce 100 lira 440 tane yumurta alınabiliyorken bugün bu para ancak 97 tane yumurtaya yetiyor. 2009'da 100 lirası ile 101 kilo patates alabilen vatandaş bugün aynı para ile ancak 33 kilo patates alabiliyor. 12 yıl önce 52 paket makarna alınabilen 100 lira ile bugün sadece 15 paket makarna alınabiliyor.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime