Turktime

Osman Müftüoğlu: Stres dikenlerinden uzaklaşın!

Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Mükemmel bir sağlık için 10 tavsiye" başlığıyla yazdığı yazısında birbirinden önemli önerilerde bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Osman Müftüoğlu: Stres dikenlerinden uzaklaşın!
Haberler / Medya
13 Ocak 2022 Perşembe 16:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Prof.Dr. Müftüoğlu, "AKTİF bir yaşam tarzı, özellikle haftanın 3-4 günü hiç olmazsa günün yarım saatini egzersiz çalışmalarına ayırmak sadece bedeninizi destekleyip güçlendirmez, ruhunuza yerleşmeye çalışan stres dikenlerinden, depresyon virüslerinden, kaygı yüklemelerinden de kolayca uzaklaşmanızı sağlar" dedi.

PROF.DR. OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI ŞÖYLE:

Mükemmel bir sağlık için 10 tavsiye

Sağlık yaklaşımım son derece net ve açıktır: “Bilimsel esaslara dayanan modern tıbbın, sağlığımızı yöneten, koruyup geliştiren, gerekli olduğunda da hastalıklarımızı tedavi eden yöntemlerine yürekten ve vazgeçilmez bir şekilde inanır, onları uygularım.” Bununla birlikte “geleneksel ve tamamlayıcı tıp” yöntemlerinden de istifade etmeyi asla ihmal etmem. Diğer taraftan, bizim kültürel olarak da zaten bu iki yaklaşımı birleştirmeye çok yakın bir sosyal/geleneksel yapılanmamız olduğuna inanırım. Netice olarak da “bütüncül sağlık yaklaşımı” başlığıyla özetleyebileceğimiz yeni bir sağlık yaklaşımının savunucusuyum.

Kanaatime göre, bu yaklaşım ruhu sık sık ıskalama yanlışına düşen modern tıbbın pek çok kusurunu örtmekte ve hepimizin hem bedensel, hem de duygusal ihtiyaçlarını daha kolay ve etkili bir biçimde dikkate alarak bizi hastalıklara karşı güçlendirmektedir. Diğer taraftan size bu yaklaşımın son 20 yılda muazzam bir gelişme gösterdiğini de müjdeleyebilirim. Ve bu yeni yaklaşımın esas olarak “tedaviden çok korumaya, bedeni ve ruhu bir arada tutmaya, sorunların sonuçlarından ziyade sebepleriyle uğraşmaya” odaklandığının da altını yeniden ve ısrarla çizmek isterim. Bu yeni yaklaşım “dumanla değil, ateşle yani sorunla değil, sebeple” ilgilidir. Özetle adına basitçe “bütünleyici/intergratif sağlık yaklaşımı” diyeceğimiz bu yeni yaklaşım önümüzdeki günlerin ve dönemin -bana göre- temel sağlık yaklaşımı olacaktır. İsterseniz gelin, şimdi elimdeki mevcut notlardan faydalanarak bu yaklaşımın köşe taşlarını yeniden gözden geçirelim.

REÇETE 1
HUZURA ODAKLANIN

BİLELİM ki güzel yaşayan, güzel yaşlanır. Huzurlu, mutlu ve keyifli bir hayata odaklanan, daha az hastalanır. Huzurun da her şeyden önce “sıkıntılara takılıp kalmamak, ‘Bu da geçer yahu’ diyebilmek, şükretmeyi bilmek, olanla yetinmek, bardağın önce dolu kısmını görebilmek, olumlu düşünmek, hoş görmek, affetmek, kendiniz olabilmek, ruhu her dem taze tutup eskitmemek ve daha azla yetinebilmeyi yürekten kabullenmekle” ilgili bir süreç olduğunu unutmamak gerekir.

REÇETE 2
SOSYAL İLİŞKİLERİNİZİ GÜÇLENDİRİN

DAHA güçlü bir sağlık için daha çok eş, dost, arkadaş edinmeli, komşularla iyi ilişkiler kurmalı, sosyal yardım organizasyonlarında görev alıp toplumsal destek gruplarına daha yürekli katılımlarda bulunulmalıdır. Daha çok yardım etmek, özellikle bayramlar, düğünler, doğumlar, ölümler gibi bir arada olmanın sevinçleri büyütüp acıları hafifleteceği dönemlerde toplumsal dayanışma çabalarına girmenin önemi büyüktür.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime