Turktime

Koronavirüs aktarları da sardı!

Dünayada ki artan vaka sayıları vatandaşı korkutmaya başladı. Vatandaş geleneksel yollardan önlem almak için aktarlara koştu. Fakat zamlardan baharatlarda nasibini aldı.
ABONE OL
Abone Ol
Koronavirüs aktarları da sardı!
Haberler / Ekonomi
14 Ocak 2022 Cuma 12:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı, SÖZCÜ WEB TV'ye yaptığı açıklamada, baharatların yüzde 80'inin ithal olduğunu belirterek, ‘'Kur artışından bütün ürünlerimiz etkilendi. Korona ve grip nedeniyle üst solunum yollarıyla ilgili ürünler, ıhlamur, kekik, tarçın, papatya, adaçayı, ekinezya, zeytin yaprağı, zerdeçal, zencefil, karanfil, havlıcan tüketimi arttı'' dedi. Corona virüsünden korunmak için en etkili bitkinin de kekik olduğu açıklandı.

Aktarlarda fiyatı en çok artan ürünlerin başında, nane, kahve, tarçın, zencefil, karabiber ve limon tuzu geliyor. 35 liraya satılan nane, 50 liraya, 15 liraya satılan limon tuzu 80 liraya, 40 liraya satılan çörek otu, 85 liraya, 60 liraya satılan susam, 80 liraya çıktı. En çok artışı yaşayan ürünlerin başında ise Türk kahvesi geliyor. Geçen sene 50 lira olan kahvenin kilosu 200 liraya yükseldi. Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı şunları söyledi:

“Kur artışından bütün ürünlerimiz etkilendi. Ambalaj ve kağıt artışı da bizi etkiledi. Baharatlarımızın yüzde 80'i ithal geliyor. Bitki üretiminin desteklenmesi önemli. Acilen devletin bunu destekleyerek tarımsal bir kalkınma sistemine geçmemiz gerekiyor. Kur artınca ürün temininde sıkıntı yaşadık. Sattığımızı yerine koyamıyorduk. Çok sıkıntılar çektik ama şu anda piyasa biraz daha stabil ve standart bir seviyeye geldi. Bütün baharat gruplarında ciddi artışlar oldu.”

CORONA VE KEKİK

Ünyazıcı “Kış aylarında üst solunum yollarıyla ilgili ürünler, ıhlamur, papatya, adaçayı, zerdeçal, zencefil, tarçın, karanfil, havlıcan tüketimi çoğalıyor. Vücut direncini sağlayan zeytin yaprağı, çay ağacı yağı, ekinezya bitkisine talepte artış var” dedi.

Uzun yıllardır baharat sektörünün içinde bulunan Havva Hanedar da korona virüs için en etkili bitkinin kekik olduğunu belirterek ‘'Kekik corona virüse karşı güçlü bir antibiyotik… Kekik dünyanın en güçlü antibiyotiklerinden biri.. Hem kaynatılıp içilerek, hem de buhar yoluyla kullanılıyor. Antibiyotik görevini yaptığı için coronada en başta kullanılan ürünlerin başında geliyor” dedi.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime