Turktime

Korona aşısı olanların koluna metal yapışır mı?

Son günlerde özellikle sosyal medyada korona aşısı olduktan sonra bazı metal eşyaların vücuda yapışmaya başladığıyla ilgili iddialar artmaya başladı. Peki bu ne kadar doğru?
ABONE OL
Abone Ol
Korona aşısı olanların koluna metal yapışır mı?
Haberler / Sağlık
23 Haziran 2021 Çarşamba 14:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sosyal medya paylaşımları, korona aşılarının, insanlara mikroçip takılması için iyi planlanmış bir kılıf olduğu iddialarıyla dolup taşıyor. Sosyal medyada korona aşısı, özellikle de Biontech aşısı içerisindeki nanoçipler veya diğer maddelerin, aşı yapılan yerde manyetizmaya neden olduğu ve aşılanan kişilerin aşılı kollarına metal koyacak olursa, yapıştığını görecekleri yönünde iddialar dolaşıyor.

Sosyal medyada videolu veya fotoğraflı paylaşımlarda korona aşısı olan kişiler kollarına metal para, çay kaşığı ve buna benzer eşyalar yapıştığına dair paylaşım yapıyor.

Bu paylaşımlar, insanların kollarının daha sonra manyetik özellikler sergilediğini, mıknatıs yapıştığını öne süren videolar olarak karşımıza çıkıyor. 

SOSYAL MEDYADAN YAYILDI

Bu iddiayı içeren videolara sahip birkaç gönderi Instagram'da popüler hale geldi ve birçoğu binlerce izlenme aldı. İnsanların kollarına mıknatıs yapıştırdığı derleme videoları, bazıları diğer dillerde olmak üzere Facebook, Twitter, YouTube ve TikTok'taki gönderilerle birlikte iddiayı daha da yaygınlaştırdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu komplo teorileri ve videolar, aşı karşıtlığını arttırmak isten kişilerin ve grupların aldatmacası.

Konuyla ilgili görüşleri sorulan uzmanlar, genel olarak bu iddiaların saçmalık olduğu yönünde açıklama yapıyor. Örneğin Chicago Tıp Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Stephen Schrantz, "Covid-19 aşısı olmak kolunuzun mıknatıslı olmasına neden olamaz. Bu açık ve net bir aldatmaca" diyor.

"İDDİA KOMPLO TEORİSİNDEN KAYNAKLI"

Bilim insanları bu iddialarla ilgili, "Bir aşının Instagram veya YouTube'da yayınlanan bu videolarda gösterilen tepkiye yol açması kesinlikle mümkün değil. Manyetik reaksiyon yerine kolda duran disk, 2 taraflı band kullanılarak cilde yapıştırılması ile açıklanabilir’’ açıklamasını yapıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) internet sitesinde de aşıların içinde takip cihazı olmadığı belirtiliyor.

Dr. Thomas Hope, “Aşı eser miktarda metalik madde içerse bile, buzdolabı mıknatıslarının yapışmasını sağlamak için cildinizin altına oldukça önemli bir metal parçası koymanız gerekirdi" diyor.

Korona virüsü aşılarının mikroçip içerdiği iddiası, Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates'in milyarlarca kişiyi gizlice çiplemek ve izlemek için küresel bir planın arkasında olduğunu iddia eden bir komplo teorisinden kaynaklanıyor. Gates iddiayı defalarca reddetti.

mRNA aşıları (veya onaylanmış herhangi bir diğer aşı) içindeki hiçbir madde size geçici veya kalıcı olarak manyetik özellikler kazandıramaz. mRNA aşıları içinde nanoçip gibi teknolojiler ve/veya bir aşıda bulunmasını beklediğimiz sıradan malzemeler haricinde herhangi bir diğer madde veya yapı yoktur.

"YAPIŞMANIN AŞI İLE İLGİSİ YOK!"

İddiaların yaygınlaşması sonrası konuya dair bilgi paylaşan "Evrim Ağacı" sitesi ise iddiaları yalanlayan bir içerik oluşturdu. Söz konusu içerikte özetle şunlar söyleniyor: 

"Her insanın derisinde yapışkan bir yağ tabakası vardır. Bu, vücudumuzun doğal salgılarının bir ürünüdür ve duş aldığınızda bunun büyük bir kısmı kaybolur, sonra yeniden üretilir. Eğer bir metali vücudunuza iyice bastıracak olursanız, bastırdığınız yüzey boyunca yağ ile metal arasında van der Waals gibi zayıf kimyasal bağlar kurulur ve dolayısıyla metal (ve hatta metal olmayan ama yeterince pürüzsüz olan diğer cisimler), bir müddet vücudunuza yapışabilir. Bu tür bir 'yapışma'nın, manyetizma ile hiçbir ilgisi yoktur."

Bunu sınamanın oldukça basit olduğunu belirten Evrim Ağacı, "Eğer manyetik olduğunu iddia ettiğiniz kolunuza bir miktar bebek pudrası dökecek olursanız, elektromanyetizmayı etkilemezsiniz; ancak derinizdeki yağlar ile metal arasına bir bariyer koymuş olursunuz. Eğer vücudunuz manyetik olsaydı, bu pudraya rağmen metalleri çekmesi gerekirdi (bunu yukarıdaki videomuzda gösteriyoruz). Ama pudralı kolunuzu ne açıda tutarsanız tutun ve kaşığı ne kadar bastırırsanız bastırın, yapışmadığını göreceksiniz. Çünkü aşılar sizi manyetik yapmamaktadır; metaller, vücudunuzdaki tere ve bu terin içinde bulunan yağ molekülleri gibi yüklü moleküllere yapışmaktadır!" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime