Turktime

Gıda güvenliğinde çok gerilere düştük!

Türkiye, tüm dünyada kriz yaşanan gıda güvenliğinde yanlış politikalarla en büyük güç kaybına uğrayan ülkelerden oldu. Türkiye krizi en kötü yöneten ülkeler arasında.
ABONE OL
Abone Ol
Gıda güvenliğinde çok gerilere düştük!
Haberler / Ekonomi
12 Ekim 2021 Salı 08:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tüm dünya yüksek gıda fiyatları ve iklim krizi kaynaklı üretim sorunları yaşıyor ancak Türkiye bu krizi en kötü yöneterek en derin yaşayan ülkelerin başında geliyor. The Economist tarafından derlenen Küresel Gıda Güvenliği Endeksi, durumu net biçimde ortaya koyuyor. Gıdaya ekonomik gücün yetmesi, erişebilme, kalite ve güvenlik unsurlarını içeren gıda güvenliği endeksinde Türkiye, 2012-2020 arasında dünyada gıda güvenliğinde en çok kan kaybeden 7'nci ülke oldu. Türkiye endeksin ilk hazırlandığı yıl olan 2012'de 36'ncı sırada yer alırken, 9 yılda 11 sıra birden kaybetti. Son endekste Türkiye 47'nci sıraya düşerken, son bir yılda 6 basamak birden gerilemesi dikkat çekti. Türkiye ithalata bağımlı politikalarla günden güne tarımdaki gücünü kaybederken, önceliklerini üretimden yana koyarak farklı hikayeler yazan ülkeler de var. Örneğin, endekste son 9 yılda en hızlı yükselen ülke Umman oldu. Umman yerli üretimi artırmaya odaklanan politikalar uyguluyor ve son olarak çiftçi sayısını artırarak buğday üretimini % 19 yükselttiğini açıkladı. Umman, böylece son 9 yılda Türkiye'nin gerisinden gelip önüne geçerek 34'üncülüğe kadar yükseldi.


TEHLİKE ÇOK BÜYÜK
The Economist raporu, AKP hükümetinin Türkiye'de başta buğday ve arpa olmak üzere pek çok tarım ürününde ithalat silahını kullanarak fiyat dengeleme politikasının ne kadar yanlış olduğunu da orta koyuyor. Raporda, “Küresel ısınma arttıkça ithalata bağımlı ülkeler çok daha kırılgan hale gelecek. Bu süreçte çiftçileri modern teknolojilerle donatarak ne olursa olsun üretime devam etmeye teşvik etmek kritik önemde olacak” denildi.


SATIN ALINABİLİRLİLİKTE ÇOK GERİDEYİZ
Bir zamanların “gıdada kendine yeten nadir ülkelerinden” Türkiye, halkının gıda ürünlerini “satın alabilirliği” sıralamasında ise çok daha geride, 65'inci sırada. Gelişmiş ülkeleri bırakın, Botsvana, Şili, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün gibi pek çok ülkede gıda ürünleri Türkiye'den çok daha satın alınabilir durumda. Gıda kalitesi kategorisinde ise Türkiye 45'inci. Sel, yangın,
sıcaklık artışı gibi faktörlerin ele alındığı doğal kaynaklar kategorisinde ise Türkiye 53'üncü sıraya gerilemiş durumda.

(SÖZCÜ)

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime