Turktime

Faruk Bildirici'den Demirören Medya'ya sert sözler: Gazetecilik etik ilkelerini ayaklar altına alıyorlar!

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Demirören medyanın gazeteleri, internet siteleri ve televizyonlarına ağır eleştirilerde bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Faruk Bildirici'den Demirören Medya'ya sert sözler: Gazetecilik etik ilkelerini ayaklar altına alıyorlar!
Haberler / Medya
27 Ekim 2021 Çarşamba 15:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Faruk Bildirici, Demirören medyaya ait olan yayın organlarının paralı söyleşilerine yönelik, "Çeşitli sektörlerden iş insanları ile yaptırılan paralı söyleşiler yayımlanıyor. Hem de üzerine ‘İlandır’ ya da ‘Sponsorlu içerik’ yazarak, bu söyleşilerin para karşılığı yapıldığı aleni biçimde ilan ediliyor. Sonra da bu söyleşiler basılı gazetelerde ‘ilan’ ya da ‘Sponsorlu içerik’ etiketleri kaldırılarak sanki gazetecilik ürünü imiş gibi yayımlanıyor” dedi.

FARUK BİLDİRİCİ'NİN YAZISI ŞÖYLE:

Demirören medyada gazeteci ve yazarlardan paralı reklam söyleşileri

Demirören medya grubu gazeteleri Hürriyet ve Milliyet, internet siteleri ile televizyonu CNN Türk’te, gazeteci ve yazarlara, çeşitli sektörlerden iş insanları ile yaptırılan paralı söyleşiler yayımlanıyor.

Hem de üzerine “İlandır” ya da “Sponsorlu içerik” yazarak, bu söyleşilerin para karşılığı yapıldığı aleni biçimde ilan ediliyor. Sonra da bu söyleşiler basılı gazetelerde “ilan” ya da “Sponsorlu içerik” etiketleri kaldırılarak sanki gazetecilik ürünü imiş gibi yayımlanıyor.

Örnek 1- Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök’ün, Turkcell Ceo’su Murat Erkan ile yaptığı söyleşinin videosu, 5 Şubat 2021 tarihinde Hürriyet internet sitesinde yayımlandı. “Dijital göç yolunda BİP’in başarı öyküsü” başlıklı bu söyleşi anonsunun altında “Sponsorlu içerik” yazıyordu.

Özkök, bu söyleşiyi aynı gün Hürriyet’teki köşesinde “Sayın CEO beni ikna edin niye dijital bir göçmen olayım” başlığıyla neredeyse tam sayfa genişliğinde yayımladı. Özkök, gazetede “sponsorlu içerik” olduğunu da yazmıyordu! Hatta tam tersine “...vatandaş olarak gidip Turkcell’in CEO’su Murat Erkan’ı buldum” diyerek kendiliğinden böyle bir söyleşi yapmış gibi gösteriyordu.

Örnek 2- Ertuğrul Özkök’ün, Shell&Turcas CEO’su Emre Turanlı ile yaptığı söyleşinin videosu Hürriyet’in internet sitesinde 12 Haziran 2021’de Hürriyet logosu ve “Sponsorlu içerik” uyarısıyla yayımlandı. 

“Dünyanın en büyük tuvalet devrimini otoyollar boyunca Türkiye yaptı” başlıklı bu söyleşi, 15 Mayıs 2021’de Hürriyet’te Özkök’ün köşesinde sayfayı kaplayacak biçimde yayımlanmıştı. Sayfada okurlar için “Sponsorlu içerik” uyarısı da bulunmuyordu!

Örnek 3- Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent’in FLO Mağazacılık CEO’su Burak Övünç ile yaptığı söyleşinin videosu, Hürriyet’in internet sitesinde 18 Ekim’de “10 global Türk markasından biri olacağız” başlığıyla yayımlandı. Ekranın sol yanında “Hürriyet logosu” bulunuyor, sağ üst köşesinde ise “İlandır” yazıyordu. Anonsun altında ise “Sponsorlu içerik” uyarısı yer alıyordu.

FLO’nun internet sayfasına da konulan bu söyleşi, basılı Hürriyet’in ekonomi sayfasında da yayımlandı. Ancak sayfanın hiçbir yerinde ve metninde söyleşinin “sponsorlu” olduğu ya da “ilan” niteliği taşıdığına ilişkin bir uyarı yoktu. Tümüyle gazetecilik saikleriyle yapılmış gibi yayımlanmıştı.

Sefer Levent’in yaptığı bu “sponsorlu” söyleşilere, Milliyet ve CNN Türk’ün internet sitelerinde de yer veriliyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime