Turktime

Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 10'a çıktı

19 ülkeli Euro Bölgesi'nde enerji fiyatlarının artmasına koşut enflasyon durdurulamıyor. Temmuzda 8.9, ağustosta 9.1'e fırlayan enflasyon, eylülde yüzde 10'la çift hanelere ulaşarak yeni bir rekor kırdı.
ABONE OL
Abone Ol
Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 10'a çıktı
Haberler / Dünya
30 Eylül 2022 Cuma 17:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

AB İstatistik Kurumu Eurostat'a göre 19 ülkeli ortak para birimi bölgesinde yıllık enflasyon oranı, kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Euro Bölgesi'nde enerji fiyatlarındaki yüzde 40.8'lik şaşırtıcı artışa koşut, yıllık enflasyon eylül ayında yüzde 10'a çıktı.

Tarihi enflasyon seviyesinin, Avrupa Merkez Bankası'nı (ECB) Avrupa'da ekonomik durgunluğu tetikleme riskine rağmen fiyatları soğutmak için mevcut faiz artırım yolunda kalmaya teşvik etmesi bekleniyor.

AFP'ye göre ağustos ayındaki yüzde 9.1'lik artışın ardından yüzde 10'a sıçrama, Rusya'nın Ukrayna operasyonunu başlatmasından 7 ay sonra enerji piyasalarının istikrar kazanmasıyla enflasyonun düşmeye başlayacağı beklentisinin boş hayal olduğunu gösterdi.

Üstelik Euro Bölgesi'nin lokomotifi Almanya'da yüzde 10.8 ve ikinci vagonu konumundaki Fransa'da yüzde 6.2' ile farklı oranlarda enflasyon göstergeleri, politika yapıcılar için meseleleri daha karmaşık hale getiriyor.

Bu, ECB'nin 27 Ekim'deki toplantısında 0.75 puanlık bir başka jumbo faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda soru işareti yaratıyor.

Batı'nın Rusya yaptırımlarını müteakip Kuzey Akım 1'den Rus gazı akışının kesilmesi ve sonrasında hem Kuzey Akım 1 hem de Rusya'nın Ukrayna operasyonu başladığında Almanya tarafından durdurulan Kuzey Akım 2'ye sabotaj düzenlenmesi, Avrupa'nın enerji krizini içinden çıkılmaz hale getirdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime