Turktime

Enerji içeceklerinde büyük tehlike!

Genellikle zinde olmak için tüketilen enerji içecekleri kalp, ritim bozukluğuna yol açabiliyor. Uzmanlar enerji içecekleri hakkında çeşitli uyarılarda bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Enerji içeceklerinde büyük tehlike!
Haberler / Sağlık
25 Ocak 2023 Çarşamba 09:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Türkiye ve Avrupa genelinde tüketimi hızla artan enerji içeceklerinin, halk sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Yoğun kafein içeren enerji içecekleri, özellikle çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor. Enerji içeceklerinin fazla miktarda tüketilmesi, kafein zehirlenmesi riskini artırıyor ve kalp sağlığını olumsuz etkiliyor.

KALP KRİZİ RİSKİ YÜKSEK

Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre, Kardiyoloji Uzmanı Meral Kayıkçıoğlu, son zamanlarda kalp, ritim bozukluğu ile başvuran gençlerin sayısında artış olduğunu, birçoğunun aşırı kafein ve enerji içeceği tükettiğini belirlediklerini söyledi. Kayıkçıoğlu, “20’li yaşlarda kalp krizi geçiren 2 hastamdan 1’inin gün içinde enerji içeceği tükettiğini öğrendim” dedi.

Piyasadaki bazı ürünlerin 200 bazılarının da 70 mg kafein içerdiğini belirten Kayıkçıoğlu, “Bir fincan kahvede ortalama 100 mg kafein var. Asıl sorun gün boyu kahve içen gençlerin sonrasında enerji içeceği tüketmesinde. Kalp, ritim bozukluğu ile gelen bazı gençler gün içinde yarım litre kahve, 1 litreye enerji içeceği tükettiğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

ALKOLE KARIŞTIRILARAK TÜKETİLİYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan ise 18-29 yaş arasındaki gençlerin yüzde 70’inin enerji içeceğini alkolle karıştırarak tükettiğini, bu oranın Avrupa’nın üzerinde olduğunu bildirdi. Adli Tıp Uzmanı Prof. Ekin Özgür Aktaş da bu ürünlerin amfetamin gibi maddeler ile tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini belirterek, “Alkol ile enerji içeceğini birlikte tüketmek yüksek oktavlı benzin almakla eşdeğer” benzetmesi yaptı.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Mustafa Kemal Erol ise enerji içecekleri hakkında, “Bu içeçekle alkol tüketme ölüme davetiye çıkarmaktır” yorumunu yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime