Turktime

Dolar 9 lirayı aşarak rekor tazeledi

Piyasanın kapanış saatinde 8.9 lira civarında seyreden dolar/TL kapanışın ardından ise 9.01 lirayla yeni tarihi zirvesini gördü. Dolardaki yükseliş Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle başlamıştı.
ABONE OL
Abone Ol
Dolar 9 lirayı aşarak rekor tazeledi
Haberler / Ekonomi
11 Ekim 2021 Pazartesi 21:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünya genelinde artan enerji fiyatları ve bu artışların enflasyona etkisine yönelik yarattığı endişelerle geçen hafta gelişmekte olan para birimleri dolar karşısında değer kaybetti.

Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan 'soğuduğunu' iddia eden Reuters haberiyle birleşince dolar/TL'de 8.99 ile rekor kırıldı. Ardından bu haber yalanlandı.

Dolar yeni haftaya 8.95 liradan başladı. Ağustos ayında yaklaşık 10 ayın ardından ilk kez cari fazla verildiğinin açıklanmasıyla 8.92 liraya geriledi. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre ağustos ayında 528 milyon dolar cari fazla verildi.

FAİZ İNDİRİMİYLE BAŞLADI

Dolardaki düşüş çok sürmedi. Öğlene doğru yeniden yükselişe geçti. Piyasa kapanış saatinde 8.96 civarındaydı. Piyasa kapanışının ardından ise 9.01 lirayla rekor kırdı.

Dolardaki hızlı yükseliş geçen ay Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle başlamıştı. PPK, 23 Eylül'de politika faizinde 100 baz puanlık indirime gitmeden önce dolar 8.65 liraydı.

Eylül ayında enflasyonun yüzde 19.58'e yükselmesiyle, yüzde 18'lik politika faiziyle arası açıldı. Bu da kurdaki yükselişi hızlandırdı.

Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu'nun indirim sinyalini ilk verdiği 'çekirdek enflasyon' açıklaması öncesi ise dolar/TL 8.35 seviyesindeydi.

DOLAR ENDEKSİNDE YÜKSELİŞ

Tabii bu esnada doların küresel olarak güçlenmesi de rekora önemli bir katkıda bulundu. Doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi son 1 ayda yüzde 3'e yakın yükseldi.

Enerji fiyatlarındaki artış ve buna bağlı olarak zaten yükselen enflasyonun kontrolden çıkabileceğine dair endişeler doların güçlenmesine neden oluyor. Bu endişeler arttıkça Fed'in parasal sıkılaştırmaya geçeceği tarihle ilgili tahminler de erkene alınıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime