Turktime

Çayı bu şekilde içmek öldürüyor!

Yaz kış fark etmeden ocağın üzerinde yerini çayın faydalarının yanı sıra çok tehlikeli zararlarının da olduğu açıklandı. Çayı yanlış içmenin kanser riskini 5 kat artırdığı öğrenildi.
ABONE OL
Abone Ol
Çayı bu şekilde içmek öldürüyor!
Haberler / Sağlık
22 Ocak 2023 Pazar 09:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türk toplumunun olmazsa olmazları arasında yer alan çay, sudan bile fazla tüketilebiliyor. Çay tiryakileri güç içerisinde sayısız çay içiyor.

Yapılan araştırmalar doğru çay tüketiminin kalp ve bağırsak sağlığını iyileştirebileceğini açıklıyor. Ancak çay içerken sık sık yaptığımız ufak bir hata kanser riskini oldukça fazla artırabiliyor.

450 BİN KİŞİ ÜZERİNDE ARAŞTIRILDI

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), 65 derecenin üstündeki içecekleri Grup 2A karsinojen (insanlarda muhtemel kanser yapıcı) olarak sınıflandırmıştır. Yeni bir çalışmaya göre ise sıcak çay içme alışkanlığı olanlar, aynı zamanda sigara ve alkol de tüketiyorsa yemek borusu kanseri riskleri 5 kat artmaktadır. Bu sonuç, 450 binden den fazla kişi ile uzun süreli yapılan çalışmanın sonucunda ortaya çıkmıştır.

Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı ve Ulusal Temel Araştırma ve Geliştirme Programı araştırmacıları, daha önce kanser tanısı alanları ya da çay içmeyi, alkol alımını veya sigara içmeyi azaltanları hariç tuttup bir çalışma yaptılar. Bu çalışma ile yüksek sıcaklıktaki çayın içilmesinin yemek borusu kanseri riskini ne kadar artırdığını belirlemek için 30-79 yaşları arasındaki 456.155 katılımcıyı 9.2 yıl boyunca takip ettiler. Sonuçta aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı ve sıcak çay içme ile özofagus kanseri arasında sıkı bir ilişki buldular.

Çalışmanın en dikkat çekici sonucu; yüksek sıcaklıkta çay içen, tütün kullanan ve düzenli alkol alanlarda, bu 3 alışkanlığı olmayan kişilere kıyasla 5 kat daha fazla özofagus kanseri riski olmasıdır. Ancak, alkol ve sigara kullanmayıp da aşırı sıcak çay içen kişiler ile özofagus kanseri doğrudan ilişkilendirilmemiştir. Bu bulgular alkol ve tütünü fazla kullanan kişilerde sıcak çay içmemenin faydalı olabileceğini düşündürüyor.

İÇTİĞİMİZ İÇECEKLERİN SICAKLIĞI ÇOK ÖNEMLİ

İlk olarak 1930'larda, klinik gözlemlere dayanılarak sıcak nedenli tahrişin muhtemelen özofagusun kanserine neden olduğu ifade edilmişti fakat sıcak içecekler ile özofagus kanseri arasındaki ilişki tam olarak ortaya konmamıştı. Sağlıksız alışkanlıklar dahil birden fazla risk faktörü bir araya geldiğinde kanser hastalığının oluşma ihtimali de doğal olarak artıyor. Çoğumuzun vazgeçemeyeceği çayı bırakmayı değil, biraz daha ılık ısılardayken içmeyi tercih edebiliriz. Bu yalnız çay için değil bütün aşırı sıcak tükettiğimiz içecekler ve hatta çorbalar için de dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Cambridge'deki araştırmacılar, İngiltere'de yaklaşık 500 bin kişinin sağlık kayıtlarını inceleyerek, daha fazla kahve içen insanlarda kanser riskinin arttığını keşfetti. Araştırmacılar, kahve ve çay tüketenlerin, sıcak içecek içmeyenlere göre 2,8 kat daha yüksek risk taşıdığını buldu. Ayrıca kahveyi sıcak içenlerin 5,5 kat, ılık içenlerin 2,7 kat daha fazla riskle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Bilim insanları, sıcak içeceklerin hücrelerin sürekli yenilenmesine neden olduğunu ve bunun da hücreleri kanserli hale getirebileceğini açıkladı.

YEMEK BORUSU KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

İstemsiz ve ciddi kilo kaybı,

Hazımsızlık,

Göğüs bölgesinde veya karında yanma, ağza acı su gelmesi,

Yutma güçlüğü, yutulan gıdaların boğaza takılması sebebiyle boğulma,

Bulantı ve kusma,

Tüketilen gıdaların yemek borusundan ağza geri yükselmesi,

Göğüs ağrısı,

Uzun süre devam eden kuru öksürük,

Sıklıkla yaşanan hıçkırık.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime