Turktime

Ayda 150 bin aşı ziyan olabilir!

Dr. Ozan Uzkut, Pfizer-Biontech aşısı randevusu alınıp gidilmezse 150 bin aşının ziyan olabileceğini ifade etti
ABONE OL
Abone Ol
Ayda 150 bin aşı ziyan olabilir!
Haberler / Sağlık
8 Nisan 2021 Perşembe 14:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut ülkemizde koronavirüse karşı uygulanan 2 aşıdan biri olan Pfizer-Biontech aşılarının -70 derecelik soğuk dolaplarda saklanarak randevu sayısına göre aşı uygulama merkezlerine götürüldüğünden bahsederek aşı randevusu alıp gelmeyen kişiler olursa ayda 150 bin aşının çöpe giderek ziyan olabileceğini ifade etti.

AYDA 150 BİN AŞI ZİYAN OLABİLİR

2-8 derecelik aşı dolaplarında 120 saat tutulabilen aşıların önce çözülmesinin beklendiğini, daha sonra flakonların serum fizyolojik ile sulandırıldığını aktaran Dr. Uzkut, çok hassas sallanarak karıştırma işlemi gerçekleştirildiğini söyledi. Aşının renk ve partikül kontrolü yapıldıktan sonra flakondan tek kullanımlık şırıngalarla 6 ayrı doz olarak uygulandığını dile getiren Uzkut, "Biontech aşıları dolaptan flakon halinde çıkıyor ve bu flakonun 6 kişiye yapılması, dolaptan çıktıktan sonra 6 saatte tüketilmesi gerekiyor. Gün sonunda 6 kişi gelmezse aşıların bir kısmı kalabiliyor. Her hastanede yarım, ortalama 2-3 flakon kaldığını düşünürsek günde 5 bin, ayda 150 bin civarında aşının ziyan olması manasına geliyor. Randevu alan kişiler saatinde gelmeli, gelemeyecekse randevu iptalini yapmalı" dedi. 

DOLAPTAN ÇIKTIKTAN SONRA 6 SAATTE UYGULANMALI

Türkiye'de isteğe göre Çin merkezli Sinovac ile Almanya merkezli Pfizer-Biontech aşısı yapıldığına değinen Dr. Ozan Uzkut, şunları söyledi: "Biontech aşısı uygulaması, saklama koşulları gereği hastanelerde yapılıyor. Biontech aşısının özelliği, aşılar dolaptan flakon halinde çıkıyor ve bu flakonun 6 kişiye yapılması gerekiyor. Flakon dolaptan çıktıktan sonra 6 saat içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Hastanede Biontech aşıları 6'şarlı grup halinde uygulanıyor; fakat gün sonunda 6 kişi gelmezse aşıların bir kısmı kalabiliyor. Randevu sistemimizde 6'şar randevu veriliyor ama bazı sebeplerden kişilerin randevuya gelmemesi durumunda son kalan flakonda arta kalan doz bulunuyor. Bu 1 ile 5 kişi arasında değişebiliyor."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime