Turktime

Aşı karşıtlarının kanıtı çöktü: Özür dilediler!

Koronavirüs salgın döneminde sık sık gündeme gelen aşı karşıtlarına kötü haber geldi. Kovid-19 aşısını olduktan sonra kalp kası iltihabı riskinin 1000'de bir olduğunu iddia eden çalışma, "yanlış hesaplama" gerekçesiyle geri çekildi.
ABONE OL
Abone Ol
Aşı karşıtlarının kanıtı çöktü: Özür dilediler!
Haberler / Sağlık
12 Ekim 2021 Salı 10:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Koronavirüs aşılarının uygulanmaya başladığı günden bu yana, aşı karşıtları da, aşının zararlı olduğunu iddia eden açıklamalar yapıyordu.

Son olarak 16 Eylül'de MedRxiv platformunda yayınlanan makalede, koronavirüs aşısı olan kişilerde kalp kası iltihabının 1000'de bir oranında görüldüğü iddia edilmişti.

Yayınlanan makale, "yanlış hesaplama" nedeniyle geri çekildi. Hakem değerlendirmesinden geçmeyen makale, aşı karşıtları tarafından sosyal medyada aşının zararlı olduğuna "kanıt" olarak gösteriliyordu.

YANLIŞ SAYI ÜZERİNDEN HESAPLANMIŞ

Kanada'nın başkentinde Haziran ve Temmuz 2021 döneminde yapılan araştırmada, uygulanan aşı ile kalp kası iltihabı olarak bilinen miyokardit vakalarının sayısı karşılaştırıldı.

İki aylık dönemde yapılan araştırmada 32 bin 379 doz koronavirüs aşısı uygulandığı söylendi. Ancak Ottawa Halk Sağlığı Kurumu, 30 Mayıs ile 25 Temmuz arasında 845 bin 930 doz koronavirüs aşısının uygulandığını açıkladı.

"OYBİRLİĞİYLE GERİ ÇEKMEK İSTİYORUZ"

Makalenin yazarları tarafından yapılan açıklamada, "Ottawa'da uygulanan dozların gerçek sayısının 800 binden fazla olduğunun görülmesiyle, gerçekten fazlasıyla hatalı bir değerlendirme yapıldığı belirlendi. Meslektaşlarımızı, kamuoyunu ve basını yanıltmamak için yazarlar olarak, yanlış insidans verileri nedeniyle oybirliğiyle makaleyi geri çekmek istiyoruz" ifadeleri kullandı. Makalenin yazarları, "bu hatanın aşı sonrası miyokardit insidansı hakkında yanlış bilgilere yol açması sebebiyle üzgün olduklarını" bildirdi

Kaynak / Türkiye Gazetesi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime