Turktime

Antep fıstığı rekoltesinde tehlike bitmedi

Antep fıstığı rekoltesinde tehlike bitmedi. Ağaçlarda bir sonraki sezon çıkacak ürünü gösteren 'karagözlerin' çok az olduğu belirtiliyor. Karagözler, ağaçlarda bir sonraki sezonda çıkacak ürünü gösteren önemli bir işaret olarak niteleniyor.
ABONE OL
Abone Ol
Antep fıstığı rekoltesinde tehlike bitmedi
Haberler / Ekonomi
11 Ekim 2021 Pazartesi 17:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, kuraklıktan dolayı bu yıl verim veren ağaçların gelecek yıl için karagöz olayını gerçekleştirmediğini, bu nedenle önümüzdeki yılda antepfıstığı için ‘yok yılı’ olabileceğini söyledi.

Deniz, fıstıkta ‘periyodisite’ denilen bir olayın olduğunu, bunun fıstıkta bir yıl çok bir yıl az ürün vermesi anlamına geldiğini belirtti.

“Fıstık normalde bir yıl verim verdiğinde diğer yıl hiç verim veremeyecek şekildedir” diyen Deniz, “Ancak sulaması, bakımı ve beslemesi düzgün yapıldığında hiç verim vermeme durumu az verim vermeye dönüştürülebilir. Bunun için antepfıstığında sulama ve beslemenin çok önemli bir faktör olduğu ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Türkiye genelinde fıstıktan geçen sene 300 bin ton ürün alınırken, bu yıl 100 bin ton alınabildiğini kaydeden Deniz, “Bunun nedeni kuraklık, sulamanın olmayışı ve bilinçsiz sulamadan dolayı çeşitli kök çürüklüğü hastalıklarının artmasıdır” şeklinde konuştu.

‘MASRAFLAR BOŞA GİTTİ’

Deniz, şöyle devam etti: “Antepfıstığındaki mahsul konusunda sulamasını ve bakımını yapanlar memnun ancak kuraklıktan dolayı gübresini vesaire gibi bakımını yapan ancak yağmurun yağmaması nedeniyle gübresi toprakta erimeyen ve kuraklıktan dolayı bakımsız kalan bahçelerde yapılan masraflar boşa gitti.” (İHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime