Turktime

Afganistan’ın yarısı açlıkla karşı karşıya!

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve BM Dünya Gıda Programı'nın (WFP) raporuna göre, Afganistan'da nüfusun yüzde 50'sinden fazlası açlıkla yüz yüze.
ABONE OL
Abone Ol
Afganistan’ın yarısı açlıkla karşı karşıya!
Haberler / Dünya
25 Ekim 2021 Pazartesi 17:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

"Afganistan nüfusunun yarısından fazlası, yaklaşık 22,8 milyon insan, kasım ayından itibaren akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalacak" ifadelerinin yer aldığı rapora göre, Nisan 2021’de yayınlanan son değerlendirmeden bu yana akut açlıkla karşı karşıya kalan Afganların sayısında yüzde 37’lik bir artış meydana geldi.

3,2 MİLYON ÇOCUK ETKİLENECEK

Ülkede yıl sonuna kadar akut yetersiz beslenmeden etkilenmesi beklenen beş yaşından küçük 3,2 milyon çocuk bulunuyor. Ekim ayında da WFP ve UNICEF, bir milyon çocuğun şiddetli akut yetersiz beslenmeden ölme riski altında olduğu konusunda uyarmıştı.

WFP, Afganistan’daki yaklaşık 23 milyon insanın gıda ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için 2022’ye girerken insani yardımları artırmayı planlıyor. Bunu yerine getirmek içinse WFP, ayda 220 milyon ABD dolarına ihtiyaç duyacak.

Ayrıca kent sakinleri de ilk kez kırsal topluluklara benzer oranlarda gıda güvensizliğinden mustarip. Bu da ülkedeki açlığın değişen yüzünü işaret ediyor. Kırsal alanlarda ise dört yıl içinde yaşanan ikinci kuraklık, tarım ve hayvancılıkla geçinen 7,3 milyon insanın geçim kaynaklarını etkilemeye devam ediyor.

Kuraklık, savaş, corona virüsü salgını ve ekonomik kriz, geçim kaynaklarını ve insanların gıdaya erişimini ciddi şekilde etkiledi. Raporda, Afganistan’ın dondurucu kış aylarında insanların hayatta kalmak için umutsuzca insani yardıma bağımlı olduğunu tespiti yapıldı.

Raporda ayrıca, bunun, BM’nin Afganistan’da bu faaliyetleri yürüttüğü on yıl içinde şimdiye kadar kaydedilen en yüksek akut gıda güvensizliği oranının saptandığı belirtildi.

FAO Genel Direktörü QU Dongyu, konu ile ilgili açıklamasında, “Bu bir ölüm kalım meselesidir. Önümüzde ortaya çıkan insani felaketleri bekleyip göremeyiz. Bu kabul edilemez” dedi.

WFP İcra Direktörü David Beasley ise “Afganistan şu anda dünyanın en kötü insani krizlerinden birini yaşıyor. Gıda güvenliği neredeyse çöktü. Bu kış hayat kurtaran yardımımızı hızlandıramazsak ve ekonomi yeniden canlandırılamazsa, milyonlarca Afgan göç ve açlık arasında seçim yapmak zorunda kalacak. Felaket için geri sayım içindeyiz ve şimdi harekete geçmezsek, tam bir felaket olacak” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime