Turktime
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
VANTROLOG
M. Kürşat Türker
YAZARLAR
15 Ekim 2017 Pazar

VANTROLOG

 Latin dilinden tercümesi karnından konuşabilen şeklinde olup, göstericinin ( Vantrolog ; Venter "Batın", Loqui : "Konuşma" ) ağız ve çene hareketleri yapmaksızın el ile yönetilebilen bir kuklayı konuşturması şeklinde sahnelenen oyun türünü de tanımlar. İlk vantrolog olarak bilinen Atinalı Eurycles M.Ö 5. yüz yılda yaşamış olup döneminde " Karın peygamberi " olarak nam yapmıştır. Özellikle 19. yüz yılın ikinci yarısından sonra kabare ( Cabaret ; Meyhane ) tiyatrolarında ünlenen bu gösteri türünde kuklanın özelliklerine göre, kişi el parmakları ile kuklanın çenesi, gözleri  ya da kulaklarını da oynatabilmekte ve gösteriye daha fazla gerçekçilik katabilmektedir. İnsanlık tarihinin en yetenekli vantoloğu kimdir diye bir soru aklınıza düşerse şayet, devasa kukla repertuvarına sahip olan şeytandan başkası olamaz derim hemen.., Kucağına oturttuğu kuklayı o derece gerçekçi konuşturur ki; din adamı, politikacı ya da savaşçı kostümü giyen kuklaların gerçek birer varlık olduklarına tüm izleyenler uzun süre ikna olurlar.., Gerçeği değerlendirme ve temyiz yetisi gelişmemiş olan bireyler için bu tip sahne gösterilerinin etkisinden kurtulmak epeyce meşakkatli olabilmektedir.., Son iki yüz yılın en yetenekli vantoloğu ise hiç kuşkusuz kapitalizmdir.., Şeytanın bu sanatta en yetenekli öğrencisi olup, kostüm dizaynından sahne tasarımlarına kadar sanat alanında başka bir çığır açmıştır..,  Son 60 yılın en yetenekli vatroloğu ise Yankeelerdir..; Öyle ki ; sömürge ve yarı sömürge ülkelerinde politika ve ordu alanında en yetkin mertebeleri işgal eden, kostümleri ve söylemleri ile en gerçekçi kuklaları dahi konuşturmayı başarmıştır.., bazıları kostüm deposuna, bazıları da toprak altına terk edilen kuklalar uzun yıllar gösteri aldıkları sahnelerde nerdeyse ilahlaştırılmış ya da fantastik hikayelerin kahramanı sayılmışlardır..
 
Makalenin geri kalan bölümünü izninizle, Vantrolog olmadığı halde karnından konuşanlara ayırmak niyetindeyim..; Yaklaşık iki yıl önce Rus savaş uçağı Türk hava kuvvetlerince düşürüldüğü vakit, bunun bir NATO operasyonu olduğunu söylediğimizde neredeyse Rusya topraklarına savaşa gitmekten zor alıkoyduğumuz cengaverlere, bugün itibariyle Suriye'de Mehmetçiği korumak için nasıl olur da Rus genelkurmayına güvenebiliyorsunuz diye sorduğumuzda cevap duyamamaktayız.., Karınlarından o derece derinden konuşmaktalar ki, endoskopi ile karınlarına mikrofon soksanız dahi anlamlı bir cevap duyabilmeniz mümkün gözükmemektedir.., Ya da 15 Temmuz kalkışmasından birinci derece sorumlu olan Yankeelerin, ülkemizdeki tüm askeri tesisler ve üslerden çıkarılması gerektiğini söylediğimiz vakit uzun süreler boyunca karnından konuşanlar, şimdilerde avazı çıktığı kadar bağırmakta olup duyulan seslerin bazılarının ağızdan çıkıp çıkmadığı da tartışmaya açıktır.. Ez cümle, gelinen noktada bilinmesi gereken en önemli husus şudur ki ; "  Vantolog susarsa ancak kukla konuşur.., Vantolog savrulursa kukla kavrulur "
 
DİP NOT :  " Başınıza gelen musibetler, kendi ellerinizin yaptıklarından dolayıdır.( Şura Suresi 30. Ayet ) " ayeti vantolog olanlar ya da vantolog olmayıp da karnından konuşanları da uyarmak üzere nüzul olmuştur..!
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime