Turktime

Zeytinyağında %168 artış

Türk zeytinyağına dünyanın farklı bölgelerinden talep artışı devam ediyor. Yeni sezonda zeytinyağı ihracatı yüzde 168 arttı ve ihracattan 100 milyon dolar gelir elde edildi.
ABONE OL
Abone Ol
Zeytinyağında %168 artış
Haberler / Ekonomi
10 Şubat 2018 Cumartesi 19:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş


Kasım, Aralık ve Ocak aylarını kapsayan 3 aylık dönemde zeytinyağının yeni sezon ürünleri iç ve dış piyasaya sürüldü. Zeytinyağı ihracatından yeni sezon ilk döneminde elde ediler gelir 100 milyon dolar oldu. 2017-18 sezonunda zeytinyağı ihracatından elde edilen gelir önceki sezondan 63 milyon dolar fazla oldu. Bir önceki zeytinyağı sezonunda 37 milyon dolar ihracat rakamı Kasım ayında başlayan 2018 Ocak ayını da kapsayan yeni sezonda 100 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından açıklanan zeytinyağı ihracatı yeni sezon verilerine göre ihracatta önemli artış oldu ve Ortadoğu hedefi olan 2 kat artış da gerçekleşti. Önceki sezon 6 milyon dolarlık zeytinyağı Ortadoğu ülkelerine ulaştırılırken, yeni sezonda iki kat artışla Ortadoğu ülkelerine 12,6 milyon dolarlık zeytinyağı gönderildi. Ortadoğu ülkelerinden en Türkiye'den miktar bazında en fazla zeytinyağını alan Suudi Arabistan oldu. Suudi Arabistan 7 milyon dolarlık zeytinyağı alırken, İran 1,5 milyon dolarlık ve Birleşik Arap Emirlikleri 757 bin dolarlık zeytinyağı satın aldı. Dünya ülkeleri arasında Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında ilk sırada ABD yer alıyor. ABD'yi İspanya izlerken Suudi Arabistan sıralamada 3. sırada yer aldı. Yeni sezon zeytinyağı ihracatının 100 bin ton hedefi olduğunu belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, gıda furalarına katılımın da etkisine değinerek, "Özellikle Ortadoğu ülkelerine ihracatımızı artırmak için yoğun çaba sarf ettik. İhracatçılarımız yapmış olduğu çalışmaların meyvesini topluyor." açıklamasını yaptı.

EZZİB Başkanı Er, yeni katılan ihracat firmalarının da etkisinin önemine değinerek Türkiye zeytinyağının Ortadoğu ülkeleri tarafından yeni anlaşılmaya başlandığını ve bu pazarın önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek,"Suudi Arabistan raflarında Türk zeytinyağı bir numara oldu, diğer ülkelerde de ikinci ya da üçüncü sıradayız. Gelecekte tüm pazarlarda lider olma hedefimiz var." diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime