Turktime

HDP'den 'yerel seçim' toplantısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yerel seçimlere ilişkin ilk kapsamlı toplantısına Diyarbakır'da başladı.
ABONE OL
Abone Ol
HDP'den 'yerel seçim' toplantısı
Haberler / Siyaset
4 Eylül 2018 Salı 13:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

2 gün sürecek Yerel Seçimlere Hazırlık Toplantısı'nın başlangıcında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ekonomi gündeminden İdlib'de yaklaşan savaşa kadar birçok konuya değindi.

Temelli'nin konuşmasından satır başları şöyle:

24 Haziran gibi yerel seçimler de bizim için aynı kapsamdadır. Uzun soluklu bu mücadeleden geliyoruz ve bu mücadelenin uzun bir yolculuk olduğunu biliyoruz. Bu otoriter rejim koşullarında, bu faşizm koşullarında faşizme karşı mücadelenin tam da bu zeminlerde yürüyeceği bilinciyle yerel seçim çalışmalarını da bu anlamıyla değerlendireceğiz. 

İdlib’de 2 milyondan fazla insan acı bir geleceğe terk edildi

Bu mücadele, Türkiye kadar, Ortadoğu kadar dünya barışı için de büyük önem taşıyor. 2015 Nisanı'nda tecridin başlaması Türkiye’nin yeni bir savaş sürecine sokulması anlamına gelmektedir. Bu savaş süreci acı deneyimlerle hafızamızda. Önümüzde yine büyük savaşlar var. Bugün İdlib, Türkiye’nin sürüklendiği savaş politikasının sonucu olarak bu şekilde gündemde.

Bugün İdlib üzerinde gerçekleştirilen pazarlıklar, Suriye macerasının geldiği yeri işaret ediyor. Alt emperyal hevesle başladıkları kirli yolculuk, Ortadoğu’ya acıdan başka bir şey getirmedi. Bugün İdlib’de 2 milyondan fazla insan acı bir geleceğe terk edildi. Çetelerle yapılan ittifakların sonucu Suriye’ye savaş girdabından başka bir şey getirmedi. 

TENİS TOPU GİBİ SAVRULAN BİR DIŞ POLİTİKA

Suriye’nin geleceğine Suriye halkları karar vermelidir. Suriye rejimi geçmişte büyük hatalar yapmıştır. Bu hataları aşmasının yolu Suriye halklarının müdahil olmasıdır. Yoksa emperyal heveslerin Suriye’yi biçimlendirmesi ile değil. Ne zaman sıkışsalar “dış güçler” diyorlar. Kimdir bu dış güçler? Dış güçler bu halkın emeğini sattıklarınız, birlikte savaş politikaları ürettiklerinizdir. Bir emperyalistten diğer emperyaliste tenis topu gibi savrulan bir dış politika olabilir mi? Bu kadar itibarsız ve çıkarcı bir dış politika Türkiye’yi içinde çıkılmaz bir yere getirdi. 

Barış sözcüğünün bile suç sayıldığı bir yere geldik. Ama biz ısrarla sadece Türkiye’de değil Ortadoğu’da, Suriye’de barışı savunmaya, dillendirmeye devam edeceğiz. Bu anlamıyla da İdlib’deki çözümün barışçıl olabilmesi için herkes elinden geleni yapmalıdır. Tüm dünyaya çağrıda bulunuyoruz.

Bakın, Afrin’e sessiz kalanlar Afrin’de işlenen suçların ortağıdırlar. Bugün Afrin’de talan var, işkence var, kadınların pazarlarda satıldığı bir Afrin var. O günlerde Afrin’de barışı dillendirirken bizi suçlayanlar bugün İdlib pazarlığı yaparken yüzleri kızarmadan barışı ağızlarına alıyorlar. Ama bunun ne kadar samimiyetsiz olduğu gün gibi ortada. ABD ile arası bozulunca Rusya’ya koşanlar, Rusya’yla işini göremeyince Almanya’ya koşanlar tenis topuna dönmüştür. Bu gidişata son vermek bizim elimizde. Bu ancak bugünkü iktidara, bu otoriter rejime karşı barış özgürlük, demokrasi mücadelesi ile başarılabilir. 

ÜLKE EKONOMİSİ BU KADAR ZOR DURUMDAYKEN S400, F35 ANLAŞMASI YAPIYORSUNUZ

Bakın tecritten bugüne demokratik siyasete yönelik saldırlar, milletvekili, belediye eşbaşkanı, eşbaşkan arkadaşlarımızın tutsak edilmesinin arkasında bu savaş politikası var. Suruç’ta başlayan savaş Cizre’de, Suruç’ta, Ankara’da devam etmiştir. Savaş hız kesmediği gibi tüm topluma büyük yıkım getirmiştir. Büyük yoksulluk getirmiştir. “Dış güçler Türkiye’ye karşı ekonomik savaş başlattı” diyorlar. “Birlikte milli karşı duruş gerçekleştirelim” diyorlar. “Yastıkların altındaki dolarları bozarsak savaşı kazanırız” diyorlar. Evet, bir savaş var ama bu savaş yoksullara, emekçilere, kadınlara karşı var. Savaş size karşı yok, siz savaşın müsebbibisiniz, siz tam da bu savaş ittifakının parçasısınız. Ülke ekonomisi bu kadar zor durumdayken siz S400, F35 anlaşması yapıyorsunuz. Bütün bunları Kürt düşmanlığı üzerinden toplumu ayrıştırarak gerçekleştirmeye devam ediyorsunuz. 

Biz yerel seçimlere giderken bu mücadelemizi daha da halklarımızın, emekçilerin, çocukların, kadınların geleceği için yükseltmeye devam edeceğiz. Bugün ekonomideki krizin en büyük sebeplerinden biri savaş politikaları. Bütçeden savaşa ayrılan kaynak devasa boyutta. Tabi artık ortada bütçe de yok. 

KAYNAKLAR ÖSO ÇETELERİNİN MAAŞINA, İDLİB'DEKİ ÇETELERİN DRONELARINA GİDİYOR

Bugün Rusya Dışişleri Bakanı diyor ki “artık İdlib’de drone düşürmekten bıktık.” kim satıyor bu droneları? Bakın Afrin’deki ÖSO çetelerinin maaşları bu bütçeden ödeniyor. Ama bu bütçenin gitmesi gereken yer bu ülkenin emekçilerinin, yoksullarının eğitimi, sağlık haklarıdır. Ama bu kaynaklar ÖSO çetelerinin maaşı ve İdlib'deki çetelerin dronelarına, insansız hava araçlarına gidiyor. 

Bugün savaşa karşı mücadele topyekün bir hak mücadelesidir. Savaş benden uzakta diyemezsiniz. Savaş artık herkesin kapısını çalmış durumda. Bakın bu savaş nedeniyle meralar yakıldı, Dêrsim yakıldı. Ne ağaç kaldı ne mera kaldı ne tarım ne hayvancılık kaldı. Bunun sonucunda bugün Silivri’de birçok mahalle karantina altında. İthal ette görülen şarbon mikrobu nedeniyle birçok insan hastalığa yakalandı. Tarım Bakanı daha dikkatli olmamızı söylüyor. Ne yapacağız, evde et laboratuvarı mı kuracağız. Sen tarım bakanısın. Sen mesulsün. Sağlık Bakanı ortada yok ama ortada olan bir bakan var. Suistimal bakanı. Ne zaman sıkışsa bize saldırıyor. Bizi bahane ederek annelere saldırıyor. Çünkü bu savaşı, bu yolsuzluk ekonomisini sürdürmenin yolu düşmanlıktan geçiyor. 

Gelin yan yana duralım. Gücümüzü birleştirelim, bu ceberrut iktidara karşı barış demokrasi ve özgürlük mücadelesini yan yana verelim. 

KAYYIMLAR BU COĞRAFYAYA GELMEMEK ÜZERE GİDECEK

Koca bir coğrafya kayyum coğrafyasına dönmüş durumda. 2016 yılında başlayan bu kayyum atamaları sonucunda bizim 102 belediyemizden 95’ine kayyum atadılar. 95 belediyede o güne kadar yürüttüğümüz belediyeciliği hayata geçirirken, kayyumlar döneminde bu belediyecilikten eser kalmadı. Halkın kaynakları çarçur edildi. Halkın değil iktidarın çıkarlarına aktarıldı kaynaklar. Sıfır borçla, hatta kasalarında kaynakla devraldıkları belediyeleri borçlandırdılar. Siyasi olarak da bu halkın değerlerine saldırdılar. Tabelaları indirdiler, kadın çocuk birimlerini kapattılar. Tek anladıkları şey çıkar ilişkisi ve bu ilişkiye uymayan her şey onlar için kayyumlaştırılmalı. Kayyumlaştırdılar ve kapattılar. İnsanların diline, halkın tarihine, doğasına saldırdılar. Tüm bunlar tüm dünyanın gözü önünde olurken kimse sesini çıkarmadı.

Türkiye’nin batısı da sesini çıkarmadı ama onlara da dokundular. Şimdi yine merkezileştirme peşindeler. Bunlara izin vermemek için yan yana geleceğiz ve bu kayyumlardan kurtulacağız. Bu kayyumlar bu coğrafyadan bir daha gelmemek üzere gidecek. Giderken de nasıl bu belediyeleri bu kadar borca batırdılarsa o borçları da alıp gidecekler. Bu halk onların borçlarını sırtlamayacak. Biz yerel yönetimlerde tekrar iktidara geldiğimizde tabelalarımızı da asacağız, kapanmış kurumlarımızı da açacağız. Geçmişten aldığımız deneyimlerle yeni bir yerel yönetim anlayışını var edeceğiz. 

Önümüzdeki süreçte yerel seçimlere giderken bu 7 aylık dönemi verimli bir şekilde değerlendirmek istiyoruz. Biz radikal demokrasi perspektifimizle yerinden yönetim anlayışını, yerel demokrasi anlayışını hayata geçirmek istiyoruz. Aslolan insanın kendini ve kentini yönetmesidir. Aslolan siyasi iradenin toplumsal yaşam içinde yeniden örülebilmesidir. Yerel demokrasi anlayışımız Türkiye’nin önündeki tıkanıklıkları aşabilecek bir perspektiftir. 24 Haziran’da dile getirdik; “bu rejim değişikliğine karşı bizim alternatifimiz var” dedik. “Yerel demokrasi ile güçlendirilmiş bir sistemimiz var” dedik. Siyasetin toplumsallaşması açısından yerel demokrasi, yerinden yönetim en önemli adımlardan biridir. Biz buna taban demokrasisi diyoruz, katılımcı demokrasi diyoruz. Bugün Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na bile şerh koymuş bu zihniyete, bu kayyumcu zihniyete karşı gelişmiş bir demokrasi, insan haklarına saygılı, kuvvetler ayrılığı çerçevesinde bir demokrasiyi bu ülkeye vaat eden bir yerel demokrasi anlayışıyla hepinizi bu yolculuğa bir kez daha davet ediyorum.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime