Turktime

Genital siğillere dikkat!

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Berk Karataş, genital siğillerin psikolojik ve kozmetik sorunları beraberinde getirdiğini belirtti.
ABONE OL
Abone Ol
Genital siğillere dikkat!
Haberler / Sağlık
22 Eylül 2018 Cumartesi 14:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş


Genital siğil tedavisinde geç kalınması halinde lezyonların (doku bozukluğu) oluşması kaçınılmazdır.

Çoğunlukla daha önceden bulaşmış bir partnerle korunmasız cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkan genital sivil, Human Papilloma Virüsü (HPV) nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Daha çok aktif cinsel yaşlar olan 18-25 yaş arasında görülür.

Bununla birlikte genital siğiller, rahim ağzı kanserinin en önemli sebepleri arasındadır. Genital siğillerle ilgili internette birçok kötü tablo olmasına rağmen sanıldığı kadar panik yaratacak bir durum değildir. Bu noktada erkeklerin dikkat etmesi gereken partnerini düşünerek hareket etmek ve partnerle bu konuyu paylaşmaktır. Sizde veya partnerinizle bulgular varken cinsel ilişkiye girmekten kaçının. Eğer genital siğiliniz varsa cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar açısından da test edilmelisiniz.

Dünyada yaklaşık 100 milyon kişi bu hastalıktan tedavi görmektedir. Rahim ağzı kanserlerinin %99’ u HPV enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkar. 50’den fazla tipi olan HPV’nin ellerde ve ayaklarda görülen tipleri zararsızdır. Cinsel yolla bulaşan HPV alt tiplerinden 15 tanesinin kanserojen olduğu saptanmıştır. Bu konuda erkekler içlerini ferah tutabilir, çünkü kanser riski sadece kadınları tehdit ediyor.

Siğiller; genellikle tek yada çok sayıda, yumuşak, karnabahar görünümünde ve ağrısız şekilde görülüyor. Siğiller, erkekte peniste, idrar kanalı içinde, kadın da ise; cinsel organ dış dudakları çevresinde, vajinanın içinde, rahim ağzında, anüs çevresinde yerleşebilir. Oral cinsel ilişkiler nedeniyle ağız içinde de bu siğillere rastlanabilir.

Temasla bulaşma riski var

HPV’nin bulaşması için cinsel ilişki şart değildir. Bulaşmış bölgenin birbiriyle olan teması da virüsün bulaşması için yeterlidir. Virüs bulaştıktan yaklaşık 1 yıl sonra siğil şeklinde belirtilere ortaya çıkabilir. Ancak aradan geçen bu süre zarfında kişide lezyon görülmese bile bulaşıcılık olabilir. Siğilin olduğu durumlarda bulaşıcılık riski oldukça yüksektir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime