Turktime

AYM: Fuhuşun meslek sayılması insan haysiyetiyle bağdaşmaz

Anayasa Mahkemesi, genelevde çalışma izin talebi reddedilen kadının, özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine dair başvurusunu reddetti. Kararda, fuhuşun özel hayata saygı hakkı kapsamında korunması gereken bir unsur olmadığı belirtildi.
ABONE OL
Abone Ol
AYM: Fuhuşun meslek sayılması insan haysiyetiyle bağdaşmaz
Haberler / Güncel
19 Eylül 2018 Çarşamba 13:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın aktardığına göre, AYM'nin kararına konu süreç 2009'da başladı. İstanbul'da fuhuş yaparak geçimini sağladığını belirten 1985 doğumlu S.K., İstanbul Genelevi'nde çalışmak için başvuruda bulundu.

Genel Kadın ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Komisyonu, 10 Kasım 2009'da başvurucunun reddine karar verdi. Komisyon kararının gerekçesinde; İstanbul Genelevi'nin fiziki koşullarının can ve mal güvenliğinin sağlanmasına olanak vermemesi nedeniyle kadın sayısının arttırılmasının uygun olmadığı belirtildi.S.K. bu kararının iptali için İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Komisyon kararını hukuka uygun bulan mahkeme, oy çokluğuyla davanın reddine karar verdi.

MUHALİF ÜYE: DEVLET FİZİKİ KOŞULLARI İYİLEŞTİRMELİ

Karara muhalefet eden bir üye hakim ise, "Genelevlerin fiziki koşullarının iyileştirilmesi, bunun mümkün olmaması halinde genelevin başka bir yere taşınması, böylece yasal olmayan yollardan fuhuş yapılması engellenerek zührevi hastalıkların yayılmasının önüne geçilmesinin idarenin görevi olduğunu" belirtti.

S.K. bu kararı temyiz etti. Temyiz incelemesini yapan Danıştay 10. Dairesi, kararı bozdu. Ancak İdare Mahkemesi bozma kararına direndi. Direnme kararı üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na taşındı. Kurul Haziran 2014'te 8'e karşı 9 oyla direnme kararını onadı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDU

İdari yargıdan umduğu sonucu alamayan S.K., Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunarak, dilekçesinde; çalışma izni verilmesinin özel hayata saygı hakkının ihlali, benzer davaların kabul edilmesine rağmen kendi davasının reddedilmesinin adil yargılanma hakkının ihlali olduğunu ifade etti.

Başvuru AYM'nin 5 üyeli Birinci Bölümü tarafından karara bağlandı. Yüksek Mahkeme, 1'e karşı 4 üyenin oyu ile başvurunun kabul edilemez olduğuna karar verdi. Kararda, fuhşun özel hayata saygı hakkı kapsamında korunması gereken bir unsur olmadığı sonucuna varıldığı belirtildi.

'ÇOĞUNLUĞUN GÖRÜŞÜNE KATILMAYA İMKAN YOK'

Karara muhalefet eden üye ise, karşı oy gerekçesinde özetle şu görüşlere yer verdi:

"Çoğunluk kararında işaret edilen AHİM kararlarında başkaları ile cinsel ilişkiyi meslek edinmiş kadınlarla ilgili doğrudan bir değerlendirmenin bulunmadığı, taraf devletlerce bir meslek olarak mevzuat ile kabul edilmiş kadınların statüsüne temas edilmediği rızasıyla ‘fuhuş' yapan kadınlarla ilgili değerlendirmenin başvuru konusu ile doğrudan bir ilgisi bulunmadığı dolayısıyla çoğunlukça benimsenen 'rızasıyla yapılan fuhşun meslek sayılmasının insan haysiyeti ile bağdaşmayacağı' ve fuhşun özel hayata saygı kapsamında korunması gereken bir unsur olmadığı düşüncesine katılmaya imkan yoktur."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime