Turktime

AB, ABD'ye muafiyet çağrısı yaptı

ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik ilave gümrük vergileri kararına ilişkin AB Konseyi Başkanı Tusk, "AB, ABD'nin gümrük vergilerinden kalıcı bir şekilde muaf tutulma çağrısında bulunuyor." dedi.
ABONE OL
Abone Ol
AB, ABD'ye muafiyet çağrısı yaptı
Haberler / Ekonomi
23 Mart 2018 Cuma 14:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel'de devam eden AB Liderler Zirvesi sırasında sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 


Mesajında, "AB, ABD'nin gümrük vergilerinden kalıcı bir şekilde muaf tutulma çağrısında bulunuyor." değerlendirmesinde bulunan Tusk, güçlü Atlantik ötesi ilişkilerin ABD'nin güvenliği ve refahı için önemli olduğunu anımsatarak, ticaretle ilgili ortak kaygıların diyalogla çözümlenmesi gerektiğini belirtti.


SONUÇ BİLDİRGESİ

AB Konseyi'nin yayınladığı zirve sonuç bildirgesinde, "AB Konseyi, ABD'nin çelik ve alüminyuma gümrük vergileri uygulama kararından üzüntü duyuyor." ifadesi kullanıldı.

ABD'nin ulusal güvenlik gerekçesiyle aldığı önlemleri haklı gösteremeyeceği kaydedilen bildirgede, sektörde sorunun aşırı kapasiteden kaynaklandığı ve bununla mücadele için işbirliği yapılması gerektiği vurgulandı.

AB'den çelik ve alüminyum sevkiyatlarının ABD önlemlerinden "geçici olarak" muaf tutulduğu anımsatılan bildirgede, "Muafiyetin kalıcı hale getirilmesini gerekiyor." ifadesine yer verildi.

Bildirgede, ABD önlemlerine uygun ve orantılı bir şekilde karşılık verilmesini sağlamak için AB Komisyonu tarafından atılan adımların güçlü bir şekilde desteklendiği vurgulandı.

NELER OLMUŞTU

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Mart'ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamıştı. Kanada ve Meksika'nın süren Kuzey Amerika Serbest Anlaşması (NAFTA) müzakereleri nedeniyle söz konusu gümrük vergilerinden muaf tutulacağı bildirilmişti.

Trump ayrıca, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'ı çelik ve alüminyuma yönelik ilave gümrük vergilerine yönelik alternatif arayan ülkelerle müzakere etmek için görevlendirmişti.

Gelen talepler üzerine AB, Avustralya, Arjantin, Brezilya ve Güney Kore'ye de muafiyet tanınmasına karar verilmişti.

Trump'ın konuyla ilgili, gümrük vergilerinden AB ülkelerine sağlanan muafiyetin 1 Mayıs tarihinde son bulacağını bildirilmişti.

AB, çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinden muaf tutulmaması halinde ABD'nin birçok ürününe misilleme yapılacağını açıklamıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime